latinica  ћирилица
23/04/2024 |  15:25 | Аутор: Агенције

Стејт департмент објавио извјештај о БиХ

Стејт департмент је објавио извјештај о људским правима, осврнувши се и на стање у БиХ, посебно у Републици Српској, оптужујући власт у Српској за "поткопавање уставног поретка".
Стејт департмент (Фото: EPA/MIKE THEILER, илустрација) -
Стејт департмент (Фото: EPA/MIKE THEILER, илустрација)

- Власти у већински српској Републици Српској, која заједно с бошњачко-хрватском Федерацијом БиХ и дистриктом Брчко чини БиХ, предузеле су континуиране радње које поткопавају националне институције, повећавају међуетничке напетости и ограничавају слободу окупљања и изражавања - наводи се у извјештају.

У извјештају оптужују предсједника Републике Српске Милорада Додика за поткопавање уставног поретка БиХ и званичнике Српске за раздорну и запаљиву реторику која је, како наводе, допринијела повећаним политичким и етничким напетостима у земљи.

Даље наводе и да постоје проблеми с независношћу правосуђа, ограничења слободе изражавања и слободе медија, укључујући, како кажу, насиље и пријетње насиљем против новинара, те усвајање закона који криминализује клевету, мијешање у слободу мирног окупљања и слободу удруживања, неразумна ограничења политичког учешћа мањинских кандидата, корупцију у влади, раширено родно условљено насиље, укључујући породично и сексуално насиље.

У извјештају се наводи и да је присутно насиље над дјецом, рани и присилни брак у ромској популацији, злочини који укључују насиље или пријетње насиљем усмјерене на припаднике етничких група, вјерски мотивисани злочини, укључујући нападе, узнемиравање и застрашивање усмјерено на различите вјерске групе, злочини мотивисани антисемитизмом и злочини који укључују насиље или пријетње насиљем усмјерене на лезбијке, геј, бисексуалне, трансродне, квир или интерполне особе.

Даље наводе да постоје и, како кажу, примјери историјског ревизионизма - "порицање геноцида" и величање појединаца осуђених за "геноцид", злочине против човјечности и ратне злочине.

Извјештај можете прочитати овдје.