latinica  ћирилица
23/04/2024 |  15:48 ⇒ 16:44 | Аутор: РТРС

Ђокић са представницима кинеске компаније о могућој сарадњи

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је на састанку са представницима кинеске компаније ТБЕА Интернешнел енџиниринг да Влада Српске посебну пажњу поклања планираним инвестиционим циклусима у енергетском сектору и у том смислу постоје бројне могућности за сарадњу са онима који то желе и уколико постоји обострани интерес.
Ђокић са представницима кинеске компаније - Фото: Уступљена фотографија
Ђокић са представницима кинеске компанијеФото: Уступљена фотографија

Ђокић је разговарао данас у Бањалуци са представницима кинеске компаније ТБЕА Интернешнел енџиниринг, која је занитересована за реализацију пројеката у Републици Српској, о успостављању сарадње с циљем проналажења одговарајућег модела дугорочног партнерства.

Из Министарства енергетике и рударства саопштено је да је ријеч о компанији која се претежно бави реконструкцијом и развојем дистрибутивне и преносне мреже, а осим тога реализују и пројекте у области обновљивих извора енергије, складиштења енергије, експлоатације угља и изградње термоелектрана.

Учесници састанка су разговарали о могућностима које Република Српска у том погледу нуди страним инвеститорима, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Ђокић је рекао да је у Републици Српској уложено већ доста новца у изградњу енергетских објеката који користе обновљиве изворе енергије и да је планирано даље инвестирање више милијарди евра.

Као један од приоритетних стратешких пројеката које треба реализовати у наредном периоду Ђокић је издвојио пројекат реконструкције постојеће дистрибутивне мреже и с тим у вези је договорено да се у наредном периоду одрже састанци са проширеним саставом учесника, како би се конкретније размотриле могућности реализације тог подухвата.

Представници кинеске компаније изразили су интерес за учешће у реконструкцији и развоју преносне мреже и у том смислу Ђокић је дао подршку, а о чему треба даље наставити комуникацију са представницима Електропреноса БиХ, који су надлежни за ово питање.

ТБЕА Интернешнел енџиниринг запошљава 24.000 радника, остварује годишњи приход од око 20 милијарди америчких долара и своје производе пласира на тржишта 90 земаља.