latinica  ћирилица
23/04/2024 |  16:31 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Резолуција о Сребреници дио хибридне офанзиве на Србију и Српску (ВИДЕО)

Приједлог резолуције о Сребреници дио је хибридне офанзиве на Србију и Републику Српску, а оваква резолуција не треба ни БиХ, ни народима у њој, а ни миру и стабилности у региону, речено је на трибини "Резолуција о Сребреници - да ли нам у БиХ пријети повратак у 1991. годину".
Београд - Округли сто - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Београд - Округли стоФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Скуп су у Београду организовали Београдски форум за свет равноправних и информативно-политички портали Све о Српској и Факти, уз подршку Представништва Српске у Србији.

Коме треба да се након 29 година тешка тема злочина којег нико не спори, износи на терен међународне политике и класичном политичком представом руга и жртвама и њиховим породицама, пита се шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. Оваква резолуција, каже, не треба БиХ, ни Србима, ни Бошњацима, ни Хрватима, а ни миру и стабилности у региону.

- Нажалост, овако не мисли политичко Сарајево, које је без консултација и сагласности институција БиХ, ентитета и конститутивних народа усмјерено на припрему и достављање резолуције Генералној скупштини УН - остиче Цицовић.

Извјештај Независне међународне комисије показује да је у Сребреници било злочина, али да то није геноцид. Стога учесници трибине приједлог резолуције виде као дио координиране акције с циљем притиска на српски фактор на Балкану.

Адвокат Горан Петронијевић каже да је ријеч о чистој политичкој игри и да нема никаквих кривично-правних нити било каквих других основа, нити има оправдања са аспекта међународног права и спровођења права.

Потпредседник Београдског форума за свет равноправних Раде Дробац истиче да је први циљ носилаца иницијативе слабљење позиције Републике Српске, а тиме и оспоравање њеног права на постојање, а посебно на евентуални суверенитет и државност.

- Други циљ је да се ослаби позиција Србије у односу на Косово и Метохију - каже Дробац.

Изнесен је низ правно-политичких аргумената против усвајања резолуције, укључујући и то да Генерална скупштина УН није надлежна да разматра оваква питања.

- Овдје видимо да и сам нацрт резолуције већ доводи до трвења и већ доводи до нечега што има потенцијал да представља повреду односа успостављених у БиХ, а који су и овако на прилично лошем нивоу - каже Александар Гајић, доктор правних и политичких наука.

Српски народ треба да стане у одбрану својих националних интереса, јер ће се удари и притисци наставити, речено је на трибини у Београду.