latinica  ћирилица
23/04/2024 |  17:01 ⇒ 17:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Сjеверна Македонија сутра бира предсjедника државе

У Сjеверној Македонији сутра ће бити одржани седми по реду избори за предсjедника државе, а до затварања бирачких мjеста у 19 сати на снази је изборна тишина.
Избори у Македонији (Фото/архив: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Избори у Македонији (Фото/архив: EPA/GEORGI LICOVSKI)

Евентуални други круг предсjеднчких избора предвиђен је за 8. мај, за када су заказани парламентарни избори. На предсjедничким изборима учествује седам кандидата - пет мушкараца и двijе жене.

Кандидати су актуелни предсjедник Стево Пендаровски кога подржава СДСМ и коалиција, Гордана Шиљановска Давкова из ВМРО-ДПМНЕ, Биљана Ванковска коју подржава Љевица, Максим Димитриевски из покрета Знам, Стевчо Јакимовски из странке Гром, Арбен Таравари из коалиције Вриједи и Бујар Османи, којег подржава Европски фронт.

Влада је сутрашњи изборни дан прогласила нерадним.

У бирачки списак за предсједничке изборе у сриједу, уписано је 1.814.317 бирача, а у иностранству ће гласати 2.569 бирача са држављанством Сјеверне Македоније. У посебном бирачком списком уписане су особе на издржавању казне затвора или притвора, којих има 2.147.

На предстојећим предсједничким изборима сучелиће се, као што је то и до сада био случај, кандидати два супротстављена политичка блока лијевог центра СДСМ и десничарског ВМРО-ДПМНЕ, а унутаралбанског политичког обрачуна између Демократске уније за интеграцију (ДУИ) и осталих политичких партија, које уживају снажну подршку привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане сматра, да су предстојећи предсједнички избори у Републици Сјеверној Македонији изузетно значајни за будућност ове земље, јер ће се на њима, како кажу, одлучивати о наставку започетих позитивних политичких процеса и промјена, убрзаном наставку реформи и новог међународног репозиционирања РСМ као чланице НАТО-а и убрзању преговора са ЕУ.

Обрнута ситуација би, кажу, довела би до блокаде даљих процеса демократизације и поновних опструкција, које би Републику Сјеверну Македонију могли вратити у период пред свргавањем режима Николе Груевског.

Подсјећа се да је РСМ од доласка Владе Зорана Заева (СДСМ) 2017. године успјела да оствари историјске успјехе.

Поред потписа Споразума о пријатељству, добросусједству и сарадњи са Бугарском, донесен је закон о унапређењу употребе језика других етничких заједница. Преспански споразум са Грчком отворио је пут у евроатлантске интеграцијске процесе. Сјеверна Македонија постала је пуноправна чланица НАТО-а марта 2020. године и започела је преговоре о чланству са ЕУ.

Врхунац историјских успјеха крунисан је стицањем аутокефалности Македонске православне цркве – Охридске архиепископије (МПЦ-ОА) 2022. године.

Аналитичари очекују, да ће се у завршници кампање заоштрити реторика, која не смије довести до конфликата, насиља и уплитања страног фактора, првенствено Русије и сусједа, која и даље ради на дестабилизацији Сјеверне Македоније.

Успјешно спроведени предсједнички избори биће још један важан корак на путу да Република Сјеверна Македонија оправда, да је фактор мира и стабилности и поуздан савезник као чланица НАТО-а, а не да дође до, како наводе, Иванов(изације) државе, што потврђују и чести сусрети предсједничке кандидаткиње Гордане Шиљањовске Давкове са бившим предсједником Ђорђом Ивановим са којим је размјењује искуства и који представља њену инспирацију.

- Иванов(изација) предсједничке функције је враћање у мрачну прошлост македонске државе, која је пријетила чак и избијањем грађанског рата - тврде аналитичари ИФИМЕС-а.