latinica  ћирилица
23/04/2024 |  17:45 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Бањалука: Округли сто о теми "Правни проблеми у вези са уговорима о специјализацији у области медицине"

На Правном факултету у Бањалуци данас је организован округли сто о теми "Правни проблеми у вези са уговорима о специјализацији у области медицине".
Округли сто о теми "Правни проблеми у вези са уговорима о специјализацији у области медицине" - Фото: РТРС
Округли сто о теми "Правни проблеми у вези са уговорима о специјализацији у области медицине"Фото: РТРС

Чести су случајеви да љекари који нису завршили специјализацију или након ње, желе раскид уговора о раду у здравственој установи у којој су запослени.

Због тога што специјализанти не остају у установи прописани број година, који је прописан у уговору о раду, све је већи број тужби здравствених установа у којима су обављали специјализацију.

- Питање је да ли неко, ко проведе специјализацију о трошку здравствене установе, а одлучи да након ње оде да ради у неку другу здравствену установу или иностранство, треба да надокнади штету. Није спорно да је надокнада штете оправдана, већ је у питању износ штете. Према једним схватањима то обештећење обухвата цјелокупна примања специјализанта, укључујући и плату, а према другим схватањима трошкови послодавца се намирују из трошкова накнаде - рекао је Жељко Мирјанић, декан Правног факултета Универзитета у Бањалуци.

Он је нагласио да се данас одвијала занимљива расправа и да су се чула различита мишљења са аргументима и "за" и "против", те да се ово компиковано питање свело на то да ли изузети плату специјализанта из накнаде штете.

Синиша Радоја, стручни сарадник у правној служби УКЦ Републике Српске истакао је да је ово тема која је у посљедње вријеме у УКЦ-у Српске, као највеће здравствене установе у Српској, произвела низ проблема.

УКЦ Републике Српске, каже, годишње закључује велики број уговора о специјализацији и субспецијализацији. Проблеми настају, истиче, када специјализанти у субспецијализанти прекрше уговор и не остану у установи у прописаном трајању.

- Клинички центар добио је пресуде за накнаду шете у највећем броју случајева. Најчешће је то за цијели период специјалистичког стажа, то су цијеле плате примане током специјализацијског стажа и других трошкова везаних за специјализацију - додао је Радоја.

Он је истакао да је од 2015. до 2018. године био примјетан велики број раскида уговора о специјализацији, али да данас тај број није алармантан јер је на ту праксу, како је навео, утицала нова судска пракса о надокнади штете.