latinica  ћирилица
23/04/2024 |  17:59 ⇒ 19:09 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Политичка ситуација тешка и напета, сваки добар помак осујети неко са стране

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је политичка ситуација у БиХ тешка и напета и да сваки учињени напредак осујети неко са старне.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Кад нам се учини да може да се уради нешто боље, увијек се појави неко са стране да то заустави и учини све да се ствари у БиХ дестабилизују. Жао ми је што је након посљедњих годину или годину и по дана, када смо показали да БиХ оваква каква јесте уставна, дејтонска може да буде успјешна и доноси добре одлуке и када смо успјели да добијемо кандидатски статус и отварање преговора са ЕУ, услиједило оно што је урадио илегалац Кристијан Шмит који нема никакво право да ишта ради у БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је поновио да Шмит није високи представник у БиХ и да тако мисли и предсједник Србије Александар Вучић, који је након састанка са њим није написао да се састао са високим представником, него само са Шмитом.

Ковачевић је навео да је једини релевантан документ за именовање високог представника у БиХ Дејтонски мировни споразум, односно Анекс десет, у којем пише да би неко био високи представник, мора да постоји релевантна резолуција УН.

- То је постојало за сваког високог представника у БиХ - подсјетио је Ковачевић за "Кликс".

Ковачевић је рекао да је Република Српска потписала Устав БиХ и да без тог потписа не постоји Устав БиХ.

- Ми смо као неко ко је креатор Устава БиХ релевантни и да га тумачимо - истакао је Ковачевић и додао да Српска поштује Устав БиХ.

Он је нагласио да Шмит нема право да домаћим политичарима даје никакве рокове, те да то право имају само грађани који су их бирали.

Ковачевић је, одговарајући на питање зашто се домаћи полтичари нису договорили око измјена Изборног закона БиХ, појаснио да су бошњачки делегати напустили сједнициу Дому народа на којој је на дневном реду био Изборни закон.

- Срушли су кворум за рад и онемогућили да ми усвојимо измјене Изборног закона. Ми смо били спремни да измјене прођу у првом читању - рекао је Ковачевић и додао да српски делегати никада нису блокирали рад сједнице и оборили кворум.