latinica  ћирилица
23/04/2024 |  18:03 ⇒ 24/04/2024 | 07:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Предсједништво БиХ нема став о пријему самопроглашеног Косова у СЕ - министар мора бити неутралан (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас да би глас БиХ у Савјету Европе о питању чланства самопроглашеног Косова требало да буде негативан.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- БиХ није признала самопроглашено Косово и не треба да подржи чланство у међународним организацијама - рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да с обзиром да Предсједништво БиХ на данашњој сједници није постигло консензус о ставу у вези са чланством самопроглашеног Косова у Савјет Европе, министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић мора бити неутралан приликом гласања о овом питању у Комитету министара СЕ 16. маја. 

Она је навела да је гласала против закључка којим се препоручује чланство самопроглашеног Косова, док је бошњачки члан Денис Бећировић гласао за, а хрватски члан Жељко Комшић био је суздржан.

- С обзиром на различито гласање у Предсједништву БиХ, министар не може сам да дефинише ставове. Када имамо шаролико гласање, не може да буде други став, осим неутралног - рекла је она.

Цвијановић каже да овакве разлике у ставовима, показане током гласања указују да се БиХ налази у ситуацији која је прилично проблематична. Подсјетила је на самовољно дјеловање амбасадора, мимо ставова Предсједништва БиХ.

- Не може један члан Предсједништва да даје инструкцију амбасадору да дјелује - рекла је Цвијановић на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву. 

Цвијановић је рекла да је Тужилаштву БиХ поднијела кривичну пријаву против амбасадора БиХ при Уједињеним нацијама Златка Лагумџије.

Она је навела да је ова пријава први корак, а иницијатива за смјену биће други корак, с циљем санкционисања Лагумџијиног недопустивог, илегалног и једностраног поступања.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)