latinica  ћирилица
23/04/2024 |  18:54 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

ЕВРОПОЛ о хапшењима у ФБиХ: Борба против "супер картела" (ВИДЕО)

ЕВРОПОЛ је саопштио да је акција СИПА, ОБА и сарајевске полиције у којој су ухапшене 23 особе наставак борбе против "супер картела", који је контролисао трговину дрогом у Европи. Иако у Европској полицији не наводе име, медији преносе да је полицијска акција усмјерена против лица која блиско сарађују са вођом нарко картела Едином Гачанином. Ухапшени су полицијски званичници у Федерацији, али и особе које су блиске лидеру странке Народ и правда Елмедину Конаковићу. Истрага и саслушање приведених и даље траје.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Привођења в.д. директора Федералне управе полиције Вахидина Муњића и више полицијских званичника, сарајевских бизнисмена и других лица, претреси њихових станова и пословних објеката због тијесних веза са вођом наркокартела Едином Гачанином званим Тито, уздрмали су Федерацију.

СИПА им је блокирала рачуне и замрзнула стотине хиљада марака. Сумњиве активности ухапшених "проваљене" су преко криптованих апликација, а у акцији су учествовали амерички ФБИ, белгијска и француска полиција и ЕВРОПОЛ.

- ЕВРОПОЛ је подржао акцију која служи као још једна прекретница у борби протиов тзв. "супер картела", савеза криминалних мрежа које су контролисале већи дио европске трговине кокаином - наводи се у саопштењу.

Ухапшени шеф федералне Специјалне полиције Мустафа Селмановић, као и тројица припадника те јединице који се сумњиче да су прије осам година физички обезбјеђивали Едина Гачанина у Сарајеву, за шта су, како наводе медији, касније богато награђени, траже полиграфско испитивање како би оповргли наводе Тужилаштва БиХ.

- Међу ухапшеним су високи службеници полициских агенција и институција за прођење закона. Активности су усмјерене на процесуирање особа осумњичених за организовани криминал, неовлаштени промет великих количина опојних дроге, прање новца и друга казнена дјела - навео је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Привођење сарајевског бизнисмена Горана Мемије усталасало је политичке страсти у Сарајеву с обзиром на то да је он пријатељ лидера странке НиП Елмедина Конаковића који је овом приликом негирао било какве везе са нарко босом Едином Гачанином, али је стао у одбрану Мемије.

- То мора доћи до краја, да се види да ли је министар иностраних послова, да ли је неки бизнисмен у контакту са картелима или то правосудна заједница заједно са неким од ваших колега, рекетеша "пакује" причу зарад неког интереса неке политичке групе - рекао је Конаковић.

Рођени Сарајлија, Един Гачанин 2023. завршио је на америчкој "црној" листи и сматра се једним од највећих свјетских трговаца дрогом, а бави се и прањем новца.

Ухапшен је у новембру 2022. у Дубаију, али само два мјесеца касније пуштен је уз кауцију. Полицијске власти из Европе признају да не знају гдје се Гачанин налази.