latinica  ћирилица
23/04/2024 |  19:09 ⇒ 21:52 | Аутор: СРНА

Ковачевић: На дјелу рушење уставног поретка и система спољне политике

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да је резолуција о Сребреници у првом реду катастрофална за БиХ, јер нема подршку институција БиХ, а и зато што се тиме руше уставни поредак и систем спољне политике БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Једина институција у БиХ која је позвана и овлаштена Уставом да доноси одлуке из области спољне политике и да формира спољну политику јесте Предсједништво БиХ. Као што је познато, та тема се није никада појавила на сједници Предсједништва БиХ, тако да ни Министарство иностраних послова у Савјету министара, било која амбасада ни мисија БиХ у било којој међународној организацији никада није добила било какав задатак или налог у вези са било каквом резолуцијом о Сребреници - истакао је Ковачевић.

Оваква резолуција, констатовао је Ковачевић, никада није добила било какву подршку званичних институција БиХ и о њој нема никаквог става, никакве подршке БиХ.

Ковачевић је навео да као легалиста поштује пресуде Хашког трибунала, али да не мора да се слаже са њима.

- Не мислим да смо у Хагу и Суду БиХ добили било какву правду. Ту није било мјеста за правду која би омогућила темељ за помирење у БиХ, већ је настављено са стварањем политичког наратива који је требало да посложи ситуацију "црно - бијело", "добри и лоши момци". Не прихватам и нећу никада прихватити да долазим из народа који је "лоши момци", долазим из народа који се искључиво борио за слободу - поручио је Ковачевић.

Подсјећајући да су сви народи страдали у грађанском рату у БиХ, Ковачевић је за портал Кликс навео да су, према званичним подацима, од око 100.000 укупно страдалих трећина Срби, а да се само два одсто донесених пресуда односи на злочине над Србима.

Наводећи да ова тема има огроман значај, Ковачевић је оцијенио да би било битно да представници народа и грађана БиХ имају могућност да у институцијама доносе одлуке, а не да то неко намјерно онемогућава да би странци то чинили умјесто домаћих представника.

Он је констатовао да је о овим и сличним питањима немогуће водити нормалан дијалог у сарајевским медијима јер то не дозвољавају.