latinica  ћирилица
23/04/2024 |  20:23 ⇒ 21:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Нећемо се обрукати у Њујорку, имаћемо још више пријатеља

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да се делегација Србије неће обрукати, већ да ће послије 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

- Нећемо се обрукати и како год да буде и 3. маја ћемо моћи уздигнуте главе да изађемо одавде и видјећете да кад изађемо одавде да ћемо да имамо још већи број пријатеља, јер многи који не смију да буду уз нас, били би уз нас - рекао је Вучић за РТС.

Додао је да се то у политици не рачуна увијек, али да јесте један додатни залог за будућност.

На питање како сад протичу његови разговори по питању нацрта резолуције о Сребреници, Вучић је рекао да сада има земаља које се понашају увијек на изузетно одговоран и озбиљан начин, који имају директну комуникацију са својим предсједником и својим владом.

- Али имате и земље са којима сте већ три круга консултација обавили, а њихов амбасадор није добио никакву информацију. Зато је било страшно важно ово што смо данас овдје радили. Ја ћу, уколико се уопште вратим у Београд на три дана, у Београду да поновим консултације са свим овим земљама. Макар са свим сталним представницима. Имамо девет афричких земаља које имају стално представништво у Београду, имамо пет јужноамеричких, латиноамеричких земаља, рачунајући и Кубу. Имамо највише азијских, мислим 21 земљу са сталним представништвима у Београду. И поново ћу са њима да разговарам - рекао је Вучић.

Истакао да је да ће сутра имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су веома важни за Србију.

- Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље свијета. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља. Само на Пацифику имате 15 земаља. Сада вам ја не објашњавам да је лоше за нас што су у Вануату неки други дошли на власт па су зато као спонзори, а да је негдје добро што се промијенила власт - рекао је Вучић.

Нагласио је да је веома важно што су на српском пријему јуче били и Тајланд и Филипини, што су могли први пут да чују аргументацију Србије.

- Размишљамо да у том дијелу Индокине и отворимо нашу амбасаду, упркос свим трошковима који нису мали. Ви сте видјели колика је наша посвећеност, мисија је мала, ту састанци трају по четири сата. Вика и дрека, али узбуђење је позитивно, и - нећемо се обрукати - нагласио је Вучић.

Имамо међународно право и истину на својој страни

Предсједник Србије рекао је данас да Србија на својој страни има међународно право и истину и да само на то може да се позива у својој дипломатској борби.

- И даље само на то можемо да се позивамо и ни на шта друго. Ако ми ви кажете да мислите да је могуће да ми будемо снажнији од Њемачке, Америке, Енглеске, Француске, Италије и од свих њих у било чему другом, ја ћу вам рећи - дајте људи будите озбиљни. Ово је једино што можемо - рекао је Вучић у изјави за медије у Њујорку говорећи о резолуцији о Сребреници.

Он је тако одговорио на питање новинара шта Србија има на својој страни осим међународног јавног права.

Вучић је оцијенио након сусрета са другим делегацијама у УН да су веома забринути, без обзира како ће гласати за приједлог резолуције, јер, како је истакао, дипломате су веома забринуте због недостатка инклузивности, недостатка консултација и због тога што не желе да повреде Србију.

- Видио сам то код бар 70-80 земаља, неки од њих ће гласати у приједлог резолуција, неки против. Највећи дио ће бити уздржано од њих - додао је Вучић.

Вучић је примијетио да неке делегације не разумију зашто се сада резолуција подноси и зашто не могу да добију одговор од подносилаца текста резолуције, зашто то чине овом тренутку.

- Нико не може да добије одговор на то питање. Па како да га добију? Како да га добију кад би морали да уђу у дубину, у коријен онога зашто то раде против Срба у овом тренутку. Ја знам одговор и мислим да сам га представио, али не могу они то да кажу међународној јавности - рекао је Вучић.

Он је поновио да ће доношење резолуције отворити Пандорину кутију.