latinica  ћирилица
23/04/2024 |  22:21 ⇒ 24/04/2024 | 07:21 | Аутор: sputniknews.com

Венеција почиње да наплаћује улаз - уведена правила, али и казне

Ове недјеље, Венеција ће почети да наплаћује једнодневним излетницима улаз у град, што је први такав случај у свијету. Наплата је уведена да би се смањио притисак на древни италијански град, који тоне под теретом масовног туризма.
Венеција (Фото: EPA-EFE/Matteo Corner) -
Венеција (Фото: EPA-EFE/Matteo Corner)

Од четвртка посјетиоци који дођу у град на један дан мораће да купе карту од пет евра, коју ће на кључним локацијама контролисати инспектори.

Прошле године, 3,2 милиона туриста провело је најмање једну ноћ у историјском центру града, али десетине хиљада више су се излиле у уске улице града током дана, често са бродова за крстарење, да би видјели знаменитости, укључујући Трг Светог Марка и мост Риалто.

У почетку, карте ће бити потребне само за 29 ударних туристичких дана током 2024. године, углавном викендом од маја до јула.

Да ли ће ова мјера дати резултате, помно ће пратити и друге туристичке дестинације широм свијета које настоје да се изборе с масовним туризмом.

У Шпанији, другој најпосећенијој земљи на свијету послије Француске, десетине хиљада људи протестовало је у суботу на Канарским острвима захтијевајући ограничења броја посјетилаца овог архипелага.

Луиђи Бруњаро, градоначелник Венеције, описао је овај потез као експеримент, први на свијету, који има за циљ да Венецију учини погоднијом за живот.

Упозорење Унеска

Венеција, која се простире на више од 100 малих острва у сјевероисточној Италији, сматра се једним од најљепших градова на свијету. Унеско је град и његову лагуну уврстио на листу свјетске баштине 1987. године, наводећи га као изванредно архитектонско ремек-дјело.
Међутим, ова организација УН је прошле године запријетила да ће Венецију ставити на своју листу угрожене баштине, наводећи масовни туризам и пораст нивоа.

О систему продаје карата се дуго разговарало, али је његова имплементација више пута одлагана због забринутости да би то озбиљно умањило приходе од туризма и угрозило слободу кретања.

Опозициони градски одборници тврде да од овога неће бити никакве користи. Један од њих, Ђанфранко Бетин, рекао је да је педесет евра могло да помогне.

Венеција је 2021. увела забрану масовним крузерима са којих су се свакодневно искрцавале хиљаде туриста, преусмјеравајући их у удаљенију индустријску луку.

Нема чекања у редовима

Градоначелник Венеције обећао је да ће нови систем бити наметнут нежно, без строгих контрола и редова за карте, одбацујући спекулације да ће град поставити баријере или контролне пунктове на улицама.

Инспектори ће бити стационирани на и око главних градских улаза, посебно на жељезничкој станици Санта Луциа, који ће на лицу мјеста провјеравати посјетиоце. Туристи који немају карту биће упућени како да је купе, али би могли да ризикују казну од 50 до 300 евра ако их игноришу.

Њих ће плаћати само дневни туристи који у стари град долазе од 8.30 до 16.00 часова, а изузети су они који бораве у хотелима, млађи од 14 година и особе са инвалидитетом.