latinica  ћирилица
24/04/2024 |  09:49 | Аутор: СРНА

Епископ Сергије: Не приличи веселити се у страсној седмици

Његово преосвештенство епископ бихачко-петровачки Сергије рекао је да је Међународни празник рада, 1. мај, ове године исти дан када и Велика сриједа и да не приличи да се тај празник прославља уз весеље јер се у Страсној седмици српски православни народ молитвено присјећа посљедњих дана Христовог овоземаљског живота.
Епископ Сергије (Фото: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP) -
Епископ Сергије (Фото: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP)

- Не можемо истовремено 1. маја роштиљати, пјевати и пити, а неколико дана касније прослављати празник Васкрсења Христовог - истакао је владика Сергије.

Владика је истакао да нема намјеру да оспори значај Првог маја, који се празнује широм свијета, али је нагласио да је његова дужност као епископа Цркве Христове да укаже на погубност овогодишњег прослављања тог истог празника зато што он "пада" баш на Велику сриједу.

- Радници прослављају 1. мај на излетиштима тако што роштиљају, пјевају и уопште се веселе, што ове године никако не приличи, јер је тај исти дан Велика сриједа, дан у Страсној седмици током које се молитвено присјећамо посљедњих дана Христовог овеземаљског живота - појаснио је владика Сергије.

Владика Сергије је рекао да није случајно што се ове године празновање 1. маја поклапа са празником Велике сриједе и додао како се ове године српски православни народ нашао у прилици да бира да ли ће као хришћани за Христом или као безбожници на Велику Сриједу празновати 1. мај, објављено је сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Важно је, каже владика, да се чује глас радника, да буду поштована њихова права, да се свакодневно поправља њихов положај у друштву, али је од тога далеко важније не сврстати се међу оне који ће грубо нарушити светињу црквеног реда и поретка.

- Бирајући између 1. маја и Страсне седмице, изаберимо Господа да не бисмо, као богоиздајници, имали удјела са Јудом, а празновање 1. маја, ко жели, нека остави за дане послије Васкрсења Христовог, када и приличи да се истински радујемо - рекао је владика.

Он је позвао на разум у свему, да се не скрнави светиња нити оно што се из ње носи као духовно благо.

- Отворимо срца, али и очи да не бисмо посрнули на стази спасења. Сјећајмо се Господа и његових страдања ишчекујући празник Васкрсења. Не прљајмо сами себе недостојношћу опијања у дане када не приличи пити и веселити се да не бисмо плакали онда када се плачу не будемо надали - рекао је владика Сергије.