latinica  ћирилица
24/04/2024 |  13:31 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Требињски геније Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година (ВИДЕО)

Ученик првог разреда Гимназије "Јован Дучић" из Требиња Вук Јанковић ријешио је математички проблем који је чувени математичар Владимир Стојановић креирао још прије 58 година. Млади Требињац први је, након скоро шест деценија, дошао до једног од могућа два рјешења овог задатка.
Вук Јанковић и проф. Владимир Стојановић - Фото: РТРС
Вук Јанковић и проф. Владимир СтојановићФото: РТРС

Тим поводом професор Владимир Стојановић, иначе аутор више од стотину уџбеника, збирки и књига из области математике, дошао у требињску Гимназију и младом математичару уручио пригодне поклоне.

- Овај задатак током пртотеклих 58 година покушавали су да ријеше врсни математичари, професори, акадамици, али ето Вук је први дошао до једног од могућа два рјешења, што ми је изузетно драго. Цедуљу са овим задатком подијелио сам учесницима јуниорске олимпијаде у математици која је одржана у Албанији, а радио сам то и годинама уназад, и можете замислити моје задовољство када ми се Вук јавио са рјешењем. Желим му сваку срећу и да и даље развија свој велики таленат - рекао је Стојановић на малој свечаности која је одржана у Гимназији "Јован Дучић".

Млади математичар Вук Јанковић истакао је да му је изузетна част што је упознао легенду математике, професора Стојановића, и што је посјетио његову школу Требиње.

- Хвала и њему и свим мојим професорима и наставницима. Задатак сам рјешавао петнаестак дана, и како и сам професор каже, осим математичког знања било је потребно и креативности - навео је Јанковић.

Он је вишеструки републички првак у физици и математици, учесник математичке олимпијаде у Јапану, гдје је освојио треће мјесто, а за који дан очекује га учешће на балканској математичкој олимпијади у Варни у Бугарској.