latinica  ћирилица
24/04/2024 |  14:46 ⇒ 15:02 | Аутор: banjaluka.net

Син Момира Талића: Признање Града доказ да Српска не заборавља свог генерала

Мислим да је највише признање града Бањалука показатељ да српски народ и Бањалука не заборављају свог генерала који је значајан, не само за Бањалуку, него за целу Републику Српску, рекао је Момир Талић, син генерала Момира Талића, коментаришући додјелу Кључа града постхумно његовом оцу поводом Дана града Бањалука.
Помен Момиру Талићу - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Помен Момиру ТалићуФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Веома ми је драго што 21 годину након његове смрти он добија ту награду. Знамо да су те награде вредније ако прођу проверу времена. Очигледно је прошло доста времена и он и даље има посебно место и међу људима у Бањалуци, али и целој Републици Српској - рекао је Талић.

На питање да ли је ово својеврсно исправљање неправде, јер се толико дуго чекало на додјелу највишег признања, одговара:

- Неправда би била да награду није добио. Можда је могло пре, али у сваком случају доста значи и ја сам заиста срећан и захвалан због тога градским и републичким властима што су се сетили да одају једно тако велико признање.

Дуго се предлаже да једна од градских улица понесе име по генералу Момиру Талићу, а ову иницијативу прокоментарисао је и његов син.

- Надам се да ће до тога доћи. То би била велика част, тако да ако се догоди, било би сјајно. То је био човек свих нас, па мислим да би то било сасвим заслужено - поручио је на крају за портал Бањалука нет.

Подсјећамо, одборници Скупштине града одлучили су да највише признање - Кључ града буде додијељен постхумно генералу Момиру Талићу, те актуелном мандатару Владе Србије Милошу Вучевићу и министру иностраних послова у Влади Србије Ивици Дачићу.

Генерал Момир Талић рођен је 15. јула 1942. године у Пискавици.

Прошао је све војне школе и командне дужности да би га ратна догађања задесила на територији Републике Српске.

Талић је 26. јула 1991. године именован на дужност начелника штаба Петог корпуса тадашње ЈНА који је касније прерастао у Први крајишки корпус.

Одликован је Оредном Немањића, највећим војним одликовањем Републике Српске уз посебно истицање за акцију "Коридор" којом је пробијен коридор кроз Посавину чиме је спојена Крајина са остатком Српске и Србијом.

Преминуо је на Војно-медицинској академији у Београду 28. маја 2003. године.