latinica  ћирилица
24/04/2024 |  15:42 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Прошле године деминирано 2,8 милиона метара квадратних

Оружане снаге БиХ прошле године су деминирале површину од 2.841.760 метара квадратних, чиме је реализовано 80,19 одсто плана, речено је данас у Штрбачком буку код Бихаћа, гдје је одржана годишња анализа противминских акција Оружаних снага БиХ за 2023.
Мине -
Мине

Догађају је присуствовао министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез који је честитао деминерском батаљону остварене резултате у деминирању, подсјећајући да је противминско дјеловање у БиХ законски задатак Оружаних снага БиХ, који се професионално и стручно реализује у сарадњи са Центром за уклањање мина у БиХ, цивилним структурама на свим нивоима власти у БиХ, те партнерским државама и међународним организацијама.

Он је истакао да се деминирањем доприноси стварању безбједног окружења у БиХ и доказује вишеструка друштвена корист, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.

- Из ових разлога противминско дјеловање и реализација операција хуманитарног деминирања оправдано представља један од приоритетних задатака Мунистарства одбране и Оружаних снага - навео је Хелез.

Он је рекао да је крајем новембра прошле године деминерски батаљон Оружаних снага добио донацију ЕУ од 21 возила, од чега 12 санитетских и девет путничких за превоз деминера, а да ће остатак од укупно 68 возила бити на располагању ове године, те да су у току активности за почетак имплементације друге транше помоћу ЕУ од 10 милиона евра.

Хелез је захвалио Центру за уклањање мина у БиХ, агенцијама цивилне заштите, Еуфору, УНДП-у, невладиним организацијама, а посебно невладиној организацији НПА – Норвешкој народној помоћи на изузетној сарадњи, као и амбасадама пријатељских земаља, те изразио захвалност на свакој врсти помоћи.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић указао је на значај противминских акција за БиХ, као и за локалну заједницу, додајући да Оружане снаге настављају противминско дјеловање и у наредном периоду.

Планом противминских акција Оружаних снага БиХ за ову годину предвиђено је да се акције деминирања реализују на 25 деминерских пројеката у 18 општина с циљем да се деминира површина од 1.474.110 метара квадратних.