latinica  ћирилица
24/04/2024 |  16:04 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Успјех у БиХ постигнут баш захваљујући Додику, а упркос Марфију

Успјех у БиХ постигнут је баш захваљујући Милораду Додику, а упркос Мајклу Марфију, изјавио је за портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Очигледно је да Мајкл Марфи покушава да заборави да је Милорад Додик предсједник највеће политичке странке у БиХ и највеће политичке странке од свих странака које су партнери на нивоу власти у БиХ и да апсолутно ниједна добра одлука у БиХ није могла бити донесена без Милорада Додика, а да је, са друге стране, Милорад Додик имао снагу и капацитет да блокира све и једну одлуку па то није радио, него је, напротив, преговарао са партнерима и договарао све добре одлуке за БиХ, опет, упркос Мајклу Марфију који је стално био кочница напретка, дијалога и разговора у БиХ - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је све то и те како јасно и Мајклу Марфију, али он као неко ко не жели да буде професионалан дипломата него политики актер у БиХ не може да призна да нема напретка БиХ без Милорада Додика, јер онда не би од Милорада Додиика могао да прави кључног и главног непријатеља.

Он је за Срну навео да је то јасно апсолутно свакоме, па и његовим надређенима у Стејт департменту.

То је, рекао је Ковачевић, између осталог и један од разлога за оне одлуке које су у Стејт департменту донијели када је у питању Мајкл Марфи.

- Евидентно је да Мајкл Марфи препознаје само представнике бошњачких политичких странака као конструктивне партнере у БиХ, што значи, према његовом мишљењу, да су Срби и Хрвати само сметња и само кочница у БиХ. То је нама већ одавно јасно али мислим да треба да постане јасно свима - нагласио је Ковачевић, коментаришући изјаву Марфија да је, како он то сматра, успјех у БиХ постигнут не захваљујући, него упркос Милораду Додику.