latinica  ћирилица
24/04/2024 |  16:40 | Аутор: Вечерње новости

Париз: Хаос због миграната

У Француској влада све веће раслојавање, када је ријеч о политици према избјеглицама.
Париз - шатори са мигрантима (Фото:EPA-EFE/YOAN VALAT/ilustracija) -
Париз - шатори са мигрантима (Фото:EPA-EFE/YOAN VALAT/ilustracija)

С једне стране, јављају се протести због појачаног расизма и исламофобије, с друге, значајно јачају политичке снаге крајње деснице које у свом програму истичу борбу против илегалне миграције.

"Кабул у Паризу", назив је снимка који вирално кружи друштвеним мрежама, у коме авганистанске избјеглице на улицама престонице  праве хаос. Уз велику буку, бачене су димне бомбе, рушене су столице по кафанским баштама, растуране канте за смеће, летјело све што је долазило под руку на аутобусе и аутомобиле.

До побуне је дошло када се око 200 Авганистанаца окупило да протестују због смрти једног од њихових сународника у криминалном нападу у Паризу. Према првим налазима истраге, власник стана убио је из ватреног оружја двојицу својих станара, од којих је један Авганистанац, а онда запалио стан да прикрије трагове. Нереди су избили када је полиција означила крај скупа, да би се протестанти  распршили по улицама 11. арондисмана, у ширем центру Париза. Четворица Авганистанаца су ухапшени, а двојица задржана у притвору.

Политичари деснице су поставили видео-записе са спектакуларним снимцима, изражавајући протест због чега медији "ћуте" у вези с овим догађајем који се десио протеклог викенда, послије чега је дошло до серије текстова на ову тему.

Да би осујетили мигранте да долазе у Велику Британију, Лондон је увео несвакидашњу одлуку да се сви илегалци протјерају у Руанду. У овој земљи ће моћи да затраже азил. Иако су удружења за заштиту људских права изразила неслагање с овом контроверзном одлуком британског парламента, премијер Риши Сунак је поручио да их ништа неће спријечити да је спроведу. Британске власти су заузврат уплатиле 500 милиона фунти властима Руанде, а прве депортације авионима најављене су за почетак јула.

Истовремено, хиљаде људи протестовали су париским улицама у недјељу против пораста расизма и исламофобије. За то вријеме, крајња десница, којима су мигранти кост у грлу, биљежи изванредан скор у анкетама пред европске изборе. Национално окупљање има 29 одсто присталица, на шта треба додати још седам одсто оних који ће гласати за још оштрије Поновно освајање, док странка Емануела Макрона може да рачуна на свега 19 одсто гласова.