latinica  ћирилица
24/04/2024 |  17:59 ⇒ 18:04 | Аутор: СРНА

Правилник о пиплметрима усклађен са законским прописима

Правилник којим се прописују метролошки и технички услови за мјерило гледаности, такозвани пиплметар, донесен је у складу са надлежностима Института за метрологију БиХ и позитивним законским прописима, навели су из ове институције.
Даљински - Фото: РТРС
ДаљинскиФото: РТРС

Наводећи да су надлежни за прописивање услова за мјерила у законској метрологији, из Института су презицирали да приликом доношења овог правилника нису били обавезни да прибаве мишљење Дирекције за европске интеграције БиХ јер је ријеч о области која није предмет усклађивања са законодавством ЕУ, чиме шпекулишу поједини медији.

- У свјетлу свих медијских прилога битно је истаћи да Правилник о метролошким и техничким условима за мјерење гледаности, пиплметар, дефинише искључиво параметре уређаја којим се врши мјерење, те начин његове верификације, односно провјере тачности - навели су из ове институције, негирајући медијске спекулације о наводној незаконитости приликом спровођења процедуре доношења овог правилника.

Из Института су нагласили да никада нису прописивали на који начин ће се обрадом података доћи до информације о гледаности, нити је то њихова надлежност.

Из ове институције су навели да је Новим правилником прописана нова технологија ових уређаја - пиплметара, те је, осим основног мјерила, дефинисан по први пут и "интернет пиплметар" с обзиром на то да се телевизијски садржај све више прати путем интернета.

- Наводи како су правилником прописане тачне димензије уређаја како би се, наводно, некоме погодовало, предстљају извртање чињеничног стања и нису ништа друго него покушај скретања пажње са суштине на измишљено с циљем замајавања јавности - оцијенили су из Института за метрологију.

Објашњавају да су тачне димензије пиплметра наведене искључиво јер се овај уређај поставља у домаћинство и његове димензије не би требало да значајно оступају од рутера и сличних уређаја и јер су стари прописи донесени прије више од 10 година.

- Дужност Института је да прати развој технологије свих уређаја који су дио законске метрологије, па тако и ових - истакнуто је у саопштењу уз подсјећање да је један од основних задатака овог института да обезбиједи тачно и прецизно мјерење.