latinica  ћирилица
24/04/2024 |  18:03 ⇒ 18:37 | Аутор: СРНА

ХДЗ: Исак да се бави својим послом, а не политизацијом изјава званичника Српске

Из Клуба ХДЗ-а у Дому народа Парламента Федерације БиХ саопштено је да се од федералног министар унутрашњих послова Раме Исака очекује да се бави питањима из своје надлежности, а не политизацијом изјава званичника Републике Српске.
Дом народа Парламента ФБиХ - Фото: РТРС
Дом народа Парламента ФБиХФото: РТРС

- Јавност и институције у ФБиХ очекују да се Исак бави пословима припадајућих надлежности и поведе рачуна о стању безбједности у ФБиХ, умјесто честих политизовања изјава званичника Републике Српске и најновијих покушаја одузимања уставних надлежности кантоналним министарствима унутрашњих послова - наводи се у саопштењу.

Из Клуба ХДЗ-а БиХ истичу да је то потврдио и Исаков скандалозан иступ пред посланицима Представничког дома Парламента ФБиХ који је услиједио након акције Агенције за истраге и заштиту БиХ и МУП-а Кантона Сарајево изведене уз подршку ФБИ, ДЕА и Европола, а у којој је због организованог криминала и повезаности са нарко картелима ухапшено више од 20 особа, међу којима и в.д. директора Федералне управе полиције Вахидин Муњић и први човјек специјалне полиције Мустафа Селмановић.

- Умјесто преузимања одговорности, Исак се одлучио да причом у централизацији МУП-а и одузимању уставних надлежности федералним јединицама, скренути пажњу са хапшења првог човјека Федералне управе полиције, те низа истакнутих полицијских челника у ФБиХ, уз настављање праксе отимања Хрватима позиције директора ФУП-а - наводи се у саопштењу.

Указују да због таквог трошења драгоцјеног времена и енергије на политизацију, изостаје посвећеност истрагама у низу случајева озбиљног нарушавања стања безбједности у ФБиХ на које нема реакције Исака као министра.

- Отимање позиција у федералном МУП-у Хрватима и игнорисање безбједносних изазова у ФБиХ је неприхватљиво, посебно у овом времену - упозорили су из Клуба ХДЗ-а.