latinica  ћирилица
24/04/2024 |  20:34 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан града Бањалука - додијељена признања (ВИДЕО)

У Бањалуци је вечерас одржана свечана академија поводом Дана града, којој су присуствовали званичници Републике Српске и Србије.
Бањалука-свечана академија - Фото: РТРС
Бањалука-свечана академијаФото: РТРС

Свечаности су присуствовали предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, бројни министри у владама Српске и Србије, руководство града Бањалуке предвођено градоначелником Драшком Станивуковић, грађани, гости и друге званице из јавног, политичког и друштвеног живота.

На академији су уручене градске награде, а одборници Скупштине града Бањалука одлучили су да Кључ града са Повељом "Почасни грађанин града Бањалука" добију министар одбране Србије Милош Вучевић, који је и мандатар за састав будуће Владе Србије, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, те постхумно генерал Војске Републике Српске Момир Талић.

Златни грб града Бањалуке додијељен је докторки Снежани Кутлешић Стевић, директору Културног центра Бански двор Младену Матовићу, сенатору Српске Александру Вулину, министрки здравља Србије Даници Грујичић, генералној директорки компаније М:тел Јелени Триван, те Спортској дворани Борик.

Плакета "Сестре Гајић" додијељена је Хуманитарној организацији "Партнер" и Удружењу особа обољелих од дијабетеса "ДиабетНо1" Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да Бањалука и данас наставља своје слободарске традиције, јер се и у вријеме највећег ропства борила за слободу.

Стевандић је на обиљежавању Дана града Бањалука истакао да су републичке институције и друге структуре у Српској поносне због добре сарадње са Србијом, као матицом Срба.

Станивуковић је у обраћању рекао да су се данас окупили како би прославили живот, слободу и препород.

- Како бисмо споменули претке и са поносом им поручили да их нисмо ни заборавили ни изневјерили. Да смо успјели да заједничким снагама, уједињени у вјери и љубави, учинимо Бањалуку градом свих и градом за свакога, градом у који се радо долази и коме се с радошћу враћа - рекао је он.

Станивуковић је захвалио Србији за помоћ и подршку Бањалуци и Републици Српској.

- Бањалука је пропатила много и немамо илузија да ће будућност бити другачија. Док овдје сједимо и славимо Дан града, над нашим народом се надвија црна сјенка оптужбе за наводну геноцидност. Оони који фалсификују историју да би цементриали своје хегемонистичке циљеве и релативизовали сопствене злочине, хоће да дехуманизују нас Србе, нас чија је историја непрекинути низ борбе за опстанак, неправде и избјеглиштва. Нас распете у бескрајној и наизмјеничној смјени клања и орања - истакао је Станивуковић.

Дан града Бањалука слави се у знак сјећања на 22. април 1945. године када је град прије 79 година ослобођен од окупатора у Другом свјетском рату.