latinica  ћирилица
25/04/2024 |  12:07 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Гогановић позвао народе у БиХ да остану мирни и не прихватају провокације из политичког Сарајева

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић позвао је све народе у БиХ да остану мирни и да не прихватају провокације које долазе од појединаца из политичког Сарајева, чији је циљ подизање тензија и изазивање немира.
Александар Гогановић - Фото: СРНА
Александар ГогановићФото: СРНА

Гогановић је подсјетио на недавне неутемељене изјаве о постојању такозваних руских кампова на територији Републике Српске, а сада друштвеним мрежама круже наводни документи о наоружавању Срба, истакавши да ни за једну тврдњу нема ниједан доказ релевантних полицијских агенција.

- С друге стране када имамо чињенице да су припадници одређених група улазили на војно-контролисана подручја, која је сама по себи забрињавајућа и представља нарушавање безбједности система одбране, тада колега /Зукан/ Хелез ћути и не оглашава се - рекао је Гогановић Срни.

Као замјеник министра одбране, Гогановић је истакао да не треба дизати политичке тензије, а све је позвао да тему одбране и безбједности не употребљавају у дневно-политичке сврхе.

- Свима нам је заједнички циљ мир и стабилност, те да се крећемо ка ЕУ уз међусобно уважавање и постовање Дејтонског мировног споразума који је јасно дефинисао да се све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором три конститутивна народа и два ентитета - рекао је Гогановић.

Алтернативна телевизија јуче је објавила да међународна заједница има план да се до 2. маја створи велика тензија и пласира што више лажних информација о наоружавању великог броја Срба спремних на сукобе, а главни сарадник у томе им је министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез.

Позивајући се на добро обавијештене изворе, АТВ наводи да се најновија пропаганда огледа у тврдњама да се по Сокоцу и Хан Пијеску наоружавају Срби како би дошло до инцидената уочи сједнице Генералне скупштине УН због чега су припадници ЕУФОР-а присутни у ове двије општине.