latinica  ћирилица
25/04/2024 |  16:45 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Влада Српске изабрала девет пројеката укупне вриједности 161 милиона КМ

Влада Републике Српске изабрала је данас девет пројеката укупне вриједности 161,6 милиона КМ који ће бити кандидовани у априлском року за финансирање из средстава Саудијског развојног фонда.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Пројекти који су предложени за финансирање су регулација корита ријеке Крижевице у Сребреници, вриједности 11,5 милиона КМ, затим друга фаза изградње и опремање студентско-ђачког дома у Власеници, вриједности 8,2 милиона, те изградња Средњошколског центра у Источној Илиџи вриједности 9,7 милиона КМ - истиче се у саопштењу Министарства.

Како се додаје у саопштењу, предложени су инфраструктурни пројекти у Приједору вриједности 9,4 милиона КМ, модернизација система управљања отпадом у Градишци вриједности 5,9 милиона КМ, пројекат реконструкције, изградње и опремање објекта четири психијатријске установе у Српској, чија је укупна вриједност 23,2 милиона КМ.

У саопштењу се наводи, да осим овоф, предложени су и пројекти реконструкције и рехабилитације дистрибутивне мреже са замјеном трансформатора и опреме 35/10 киловолтних трафостаница, вриједности шест милиона КМ, затим санације и реконструкције тунела "Крижевићи" вриједности 62,5 милиона КМ, те реконструкције тунела на путној мрежи вриједности 25 милиона КМ.

- За финансирање код Саудијског фонда конкурише два пута годишње, као и да су 16. фебруара свим министарствима, јединицама локалних самоуправа, те другим јавним предузећима, установама или јавним организацијама достављене су смјернице за аплицирање пројеката. До назначеног рока примљено је укупно 77 пројектних приједлога укупне вриједности 2,5 милијарде КМ - додаје се у саопштењу.

Истичу да су достављена 44 пројектна приједлога, за које је аплицирано у вриједности 2,2 милијарде КМ, а одабрана су четири пројекта укупне вриједности 116,9 милиона КМ.

- Посматрајући структуру достављених апликација, највише вриједности су из сектора енергетике 945 милиона КМ и саобраћаја милион КМ. Достављена су 33 пројектна приједлога, за које се аплицирало у вриједности од 264 милиона КМ, а извршен је одабир пет пројеката укупне вриједности 44,8 милиона КМ - наводи се у саопштењу.