latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:28 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Оштре осуде бошњачких ратнохушкачких лажи - користе пропаганду да оцрне Србе (ВИДЕО)

Оштре осуде нових сарајевских ратнохушкачких поклича и дезинформација усредсређених против Републике Српске иза којих, према сазнањима, стоје Зукан Хелез и одређени међународни чиновници. Данима је јавност узнемирена обманама о наводном груписању Срба спремних за сукобе, наоружавању на Романијском платоу, о војним обукама и лажним мотивима српског окупљања у Сребреници 2. маја, на дан када би генерална скупштина требало да разматра спорну резолуцију о страдањима Бошњака у том подрињском градићу.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Све је то усмјерено на подизање тензије и изазивање немира, оцјена је званичника Српске, који су упутили позив грађанима да не насједају на најновије сарајевске провокације. Борачке организације Републике Српске позивамо све надлежне институције да се укључе у рјешавање овог проблема и провјере безбједносно стање у БиХ.

Спин, афера, хајка, па потом реаговање сумњивих института, удружења, савјета и савеза без адресе и угледа постала је скандалозна сарајевска пракса за распиривање тензија и јавно сатанизовање чим политичко-медијски-параобавјештајци таргетирају мету. И перфидно детектују "погодно вријеме“. А у узаврелој политичкој атмосфери пред засједање Генералне скупштине, вријеме је више него „погодно“ за сатанизацију Српске. На друштвеним мрежама круже наводни списи и записи о наводном наоружавању и груписању Срба и наводном организовању војних кампова на територији Српске, без иједног валидног доказа. Према медијским сазнањима, иза свега стоје западњачки чиновнички сплеткароши који су „сарадника“ пронашли у Зукану Хелезу, који не демантује наводе. Реагује његов замјеник Александар Гогановић.

- Напоменуо бих да немамо ни један доказ релевантних полицијских агенција а са друге стране имали смо да припадници одређених група вјежбају на војно – контролисаним подручјима унутар касарне и рекао бих да је то озбиљно нарушавање безбједности система одбране али када се то дешава колега Хелез ћути и не оглашава се по том питању. Ја као замјеник министра одбране позивам све да смиримо политичке тензије, да не насједамо на провокације политичког Сарајева - истиче Гогановић.

А из Министарства унутрашњих послова Републике Српске позив тужилаштвима да по службеној дужности покрену кривичне поступке против оних који подижу тензије и узнемиравају грађане.

- Ради се о мало је рећи неодговорним изјавама. Неозбиљним изјавама. Злонамјерним изјавама, хушкачким изјавама. Ратнохушкачким изјавама. Како год и шта год. Дакле они имају искључиво један једини циљ – стварање тензија међу конститутивним народима у БиХ. Не постоје никакви релевантни показатељи који би поткријепили ни једну једину ријеч - наводи министар унутрашњих послова Српске Синиша Каран.

Иза већ пресуђеног за лаж и пред оваквим правосуђем БиХ, Зукана Хелеза, пребогат је опус непресуђених неистина, ратнохушкачких поклича и „испаљених“ ћорака. Док је жмирио на задокументовано вршљање наоружаних вехабија -страних држављана по војном полигону код Мостара, привиђали су му се руски војни кампови на територији Српске. „Производио“ је дронове – камиказе и увјежбавао их у Црној гори, најављивао бијег из Српске предсједника Милорада Додика, ратнички кројио планове „А“ и „Б“ за обрачун са Републиком Српском, пријетио свима који га као „незаустављивог“ распиривача србомржње покорно не слиједе. Баш као и данас, стару судску муштерију, готово на дневној бази, демантовали су полицијски званичници, Обавјештајна агенција, ЕУФОР па чак и црногорско министарство одбране. Стручњаци јасни, Хелез је само „топовско месо“.

На пропаганду Српска не узвраћа. За разлику од вербалних сарајевских „јуришника“, само и искључиво се залаже за поштивање закона, Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ. И не призива нити жели рат.