latinica  ћирилица
25/04/2024 |  19:47 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Стевандић: Срби у Другом балканском рату издржали тешка времена

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас на Палама да су Срби у Другом балканском рату издржали тешка времена и изазове, а да ни данашња времена нису мање тешка и мање изазовна.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је изјавио новинарима, поводом отварања изложбе "Други балкански рат на фотографијама и документима" аутора Дејана Антића, да треба његовати знање о својој националној историји и духовној величини јер је српска историја раме уз раме са историјом много већих и познатијих народа, којој се и многи од њих клањају.

- Зашто је /француски/ пуковник Жак Огар штитио српске енклаве на Косову? Он је сам рекао да је његов ујак погинуо заједно са српским официрима у Првом свјетском рату и да је био задивљен њиховом снагом. Мислим да нисмо нимало другачији народ од људи који су били у Гвозденом пуку, који су као академици узимали пушку да бране своју земљу, као што мислим да бисмо ми данас урадили - нагласио је Стевандић.

Он је истакао да тежина изазова само говори о величини народа који може да их издржи, наводећи да је у Првом балканском рату српски народ био отписан, јер је сматрано да ће бити потпуно поражен, а слично је било и у Другом балканском рату.

Према његовим ријечима, српски народ је из свих тих изазова изашао као побједник.

- И данас многи народи или велике земље, када гурају резолуцију о Сребреници, мисле да ћемо ми да изгубимо. Али и српска војска, која је била пред Кајмакчаланом, размишљала је о томе колико је тешко, али се попела. Зато ћемо и ми да се попнемо на друга брда у нашој будућности - рекао је Стевандић.