latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:18 ⇒ 20:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривена нова врста диносауруса у Аргентини (ФОТО)

Аргентински палеонтолози објавили су да су открили нову врсту диносауруса, названу Чакисаурус некул, која је живјела пре око 90 милиона година на подручју данашње Патагоније.
Откривена нова врста диносауруса (Фото: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/илустрација) -
Откривена нова врста диносауруса (Фото: EPA-EFE/SEM VAN DER WAL/илустрација)

Чакисаурус некул је диносаурус средње величине и биљојед, а фосил је пронађен у природном резервату Пуебло Бланко, у јужној провинцији Рио Негро, гдје су претходно пронађени многобројни остаци других диносауруса, сисара и риба.

Сматра се да је највећи Чакисаурус достигао величину од три метра дужине и 70 центиметара висине, а нове студије указују на то да ова врста диносауруса брзо трчала и имала реп необично закривљен надоле, наводи Ројтерс.

Родриго Алварез, аутор студије о овој врсти, рекао је да се ради о двоножном диносаурусу а његов коаутор Себастијан Росадиља објаснио је да је Чакисаурус имао јаке задње удове и да је репом могао да маневрише у страну у страну и тако одржава баланс када трчи.

Тим аргентинских палеонтолога уз подршку Националног географског друштва, првобитно пронашло остатке ове врсте 2018, али су своје откриће објавили недавно у часопису ''Cretaceous Research''.