latinica  ћирилица
25/04/2024 |  20:24 ⇒ 26/04/2024 | 07:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Странци у БиХ не могу да се одвоје од колонијалне управе (ВИДЕО)

Кристијан Шмит је наметањем Изборног закона покварио атмосферу коју смо имали у БиХ, те показао непоштовање према домаћим институцијама, али и према напорима Европске уније, рекла је у Дневнику плус наше телевизије, српски члан Предсједништа БиХ Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Шмит је покварио напоре да се заједно договарамо, креће и извршавамо одређене ствари, да у коначном фомалном смислу помјеримо границе ка ЕУ - истакла је Цвијановић.

Она је додала да је Шмит учинио, како српски, тако и хвратски народ незадовољним, а што се тиче Бошњака, као и њихових политичких представника, да они очигледно подржавају то, да неко други ради њихов посао.

- Бошњаци не желе да се договарају на домаћем плану, а тако отварају странцима пут за интервенцију. Мислим да је то велика несрећа за БиХ, прво то да имате неког, ко и даље мисли, упркос томе што га демантује Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, да има било каква права да намеће законе, а друго да има оних који њега "гурају", који заиста желе да прикажу такву слику, да БиХ не може да функционише сама, те да је потребна асистенција те врсте - додаје она.

Истиче да то није асистенција, него одмагање, односно ускраћивање и помоћи и свега.

- Препознајемо ми оне, који, свађају људе на овом простору, долијевају уље на ватру. Један такав примјер је и амерички Амбасадор Мајкл Марфи, којем се сви проблеми зову Милорад Додик. То првенствено показује непрофесионалан, али и антидипломатски приступ. За све оно у чему су и они допринијели да данас живимо овако, њима је лакше да имају некога да оптуже - наводи Цвијановић.

Додаје да они не могу да се одвоје од нечег што се зове колонијална управа.

- Ви овдје кршите демократска права народа, народа који бира своје представника, а онда ти представници извршавају своје политике. Такво уплитање у БиХ, какво они раде, је катастрофално за ове просторе, ово што они раде нас води у амбис и плашим се да се из тог тешко можемо извући - наводи Цвијановић.

Данас, како она додаје, у Парламентарној скупштини, постоје странке које могу да стани иза свог политичког договора.

- Што се тиче Тројке, мислим да су они поприлично уплашени за своју позицију те да примијете да не уживају толику подршку народа. Њихова највећа бољка, јесте подајничка прича, што је заиста трагично, како за њих, тако за БиХ - наводи Цвијановић.

Каже, да Република Српска и њени представници власти увијек промовишу договор између Срба, Хрвата и Бошњака.

- Странац не може да намеће законе, нису легитимни предлагачи ичега. Како год да је формирана власт, ви сте у позицији да управљате процесима, онда то и радите заједно са својим политичким колегама - закључује Цвијановић.