latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:18 | Аутор: СРНА

Брод: Освештано ново спомен-обиљежје за 88 убијених Срба

На Градском гробљу у Броду данас је освештано ново спомен-обиљежје и служен помен за 88 убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА чији су посмртни остаци ексхумирани из масовне гробнице.
Брод, ново спомен-обиљежје - Фото: СРНА
Брод, ново спомен-обиљежјеФото: СРНА

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да су у марту 2000. године на мјесту проналаска масовне гробнице поставили спомен-плочу, а да је у овој години изграђено ново спомен-обиљежје са крстом.

- Када је Брод ослобођен нашли смо већу масовну гробницу на Градском гробљу, а шест мањих на другим локацијама. Ово је друга по величини масовна гробница у Републици Српској - рекао је Видић.

Он је истакао да је уз помоћ општине Брод обновљено спомен-обиљежје, којима се захвалио за подршку и помоћ.

Видић је додао да су од марта до октобра 1992. године, у вријеме окупације општине Босански Брод, хрватско-муслимански окупатори формирали логоре за Србе, када их је велики број и убијен, а на Градском гробљу је, након ослобођења Брода, пронађена масовна гробница са 88 тијела убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА.

Прва ексхумација урађена је од 26. априла до 14. маја 1993. године када су идентификована 44 тијела, а неидентификована тијела поново су сахрањена на Градском гробљу, одакле су реексхумирана у октобру 2000. године.

Вијенце и цвијеће испред спомен-обиљежја положили су чланови породица убијених српских цивила и бораца, представници општине Брод, Борачке организације Брод и друге делегације.

Организатори обиљежавања били су општина Брод и Борачка организација, у складу са календаром обиљежавања значајних догађаја, датума и парастоса у Републици Српској и општини Брод.