latinica  ћирилица
26/04/2024 |  13:20 | Аутор: РТРС

На аукцији џепни сат америчког милионера Џона Џејкоба Астора (ФОТО)

Златни џепни сат, који је пронађен на тијелу најбогатијег човјека на броду "Титаник" Џона Џејкоба Астора могао би да достигне цијену од 150.000 фунти на аукцији, пише "Дејли мејл".
Златни џепни сат (Фото: EPA/PIYAL ADHIKARY/илустрација) -
Златни џепни сат (Фото: EPA/PIYAL ADHIKARY/илустрација)

Бизнисмен Џон Џејкоб Астор /47/ потонуо је са "Титаником" 1912. године, након што је успио да укрца своју супругу Меделин на спасилачки брод.

Он није хтио да покуша да се убаци на други чамац, већ је посљедњи пут виђен како пуши цигарету и разговара са другим путницима.

Његово тијело пронађено је у Атлантском океану седам дана касније, а у џепу је пронађен скупоцјени 14-каратни сат фирме "Волтам", са угравираним словима ЏЏА.

Очекује се да ће сат достићи цијену имеђу 100.000 и 150.000 фунти када сутра буде понуђен на аукцији куће "Хенри Олриџ и син" у мјесту Дивајзис у Вилтширу у Енглеској.

- Астор, који потиче из чувене америчке богаташке породице, био је најбогатији путник на "Титанику" и вјерује се да је тада био међу најбогатијим људима на свијету са нето имовином од око 87 милиона долара, што је данас неколико милијарди долара - рекао је аукционар Ендрју Олдриџ.

"Титаник" је потонуо 14. априла 1912. године након што је ударио у ледени бријег.

Из аукцијске куће рекли су да Астор у почетку није вјеровао да је штета озбиљна, али је касније постало јасно да брод тоне и капетан је након поноћи почео са евакуацијом путника, а он је успио да супругу смјести на један чамац за спасавање.

Његова супруга је преживјела.

Асторов син Винсент сат је предао сину извршног секретара његовог оца, Вилијаму Добину.

- Сат је потпуно рестаурисан након што је враћен породици Астор, а носио га је његов син, што га чини јединственим дијелом приче о Титанику - додао је Олдриџ.