latinica  ћирилица
26/04/2024 |  14:40 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Вујичић и Новаковић Бурсаћ указали на проблем иностраног интервенционизма

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић и члан Комисије Сњежана Новаковић Бурсаћ данас су у Сарајеву на састанку са члановима Групе пријатељства Парламента Аустрије указали на проблеме које у БиХ изазивају интервенције страног фактора, те позвали на поштовање Устава, унутрашње структуре и надлежности, посебно у процесу европских интеграција.
Сњежана Новаковић Бурсаћ и Мирослав Вујичић на састанку у Сарајеву - Фото: СРНА
Сњежана Новаковић Бурсаћ и Мирослав Вујичић на састанку у СарајевуФото: СРНА

У отвореном разговору, чланови Групе пријатељства парламента Аустрије, у којој су били посланици из свих политичких странака, као и из оба дома аустријског Парламента, нагласили су да све институције у њиховој земљи, као и све странке у Парламенту снажно подржавају европски пут БиХ, те изразили спремност да БиХ пруже сваку врсту помоћи у захтјевном процесу европских интеграција.

Гости из Аустрије поздравили су одлуку водећих институција ЕУ да биХ одобри приступне преговоре о пуноправном чланству, наглашавајући стратешки, економски и безбједносни значај придруживања наше земље и цијелог региона Западног Балкана ЕУ, саоптшено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Навели су да је потребно јачати сарадњу, како унутар БиХ тако и са институцијама ЕУ, те упозорили да се стандарди и смјернице ЕУ требају поштовати.

Чланови Заједничке комисија за европске интеграције Парламентарне скупштине БиХ упознали су колеге из Аустрије о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, наглашавајући да постоји сагласност свих политичких снага у БиХ о европском путу и оцјењујући да су напори домаћих политичких актера на тражењу рјешења у протеклих годину дана награђени одлуком институција ЕУ о почетку преговора.

Захвалили су се за подршку Аустрије, која је била међу шест чланица ЕУ које су се снажно залагале да БиХ отвори приступне преговоре о чланству у ЕУ.

Током састанка размијењена су мишљења и о другим спољнополитичким темама, као и о билатералним односима, који су оцијењени пријатељским.

Оцијењено је да двије земље повезује заједничка прошлост и европска будућност, те је, с тим у вези, указано и на значајну улогу великог броја грађана БиХ који живе и раде у Аустрији.