latinica  ћирилица
26/04/2024 |  17:08 | Аутор: СРНА

Парастос убијеним Србима служиће патријарх Порфирије 6. јула у Братунцу

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће Свету архијерејску литургију и парастос у Братунцу за настрадале Србе из Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском и осталим ратовима у 20. вијеку, саопштено је на данашњој сједници Организационог одбора за обиљежавање дана страдања Срба из ове регије.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Парастос ће, по традицији, бити служен у прву суботу у јулу мјесецу, односно 6. јула.

Како је данас речено, осим патријарха, потврђено је да ће парастосу присуствовати и седам српских епископа.

На данашњем састанку прецизирана су задужења радним групама за припрему овог догађаја те утврђен начин обезбјеђења средстава за организацију парастоса.

Са састанка је упућен позив српском народу, а посебно младима да присуствују овом парастосу и одавању почасти страдалим српским борцима и цивилима који су дали животе за одбрану Републике Српске и слободу српског народа у БиХ коју данас има.

Договорено је да наредни састанак Организационог одбора буде ускоро у Власеници.

Начелник сребреничке општине Младен Грујичић изјавио је након састанка да српски народ не треба и не смије да заборави своје жртве и да млади треба да уче и знају како је створена Република Српска и колико жртава је српски народ дао да би сачувао своју слободу на просторима БиХ, а једини гарант те слободе је Република Српска.

Предсједник овог Одбора начелник братуначке општине Лазар Продановић рекао је да се припреме за организовање овогодишњег парастоса за настрадале Србе из средњег Подриња теку по плану и да је циљ да се мотивише што више младих да присуствују п арастосу и одавању почасти погинулима, да уче историју и да се прошлост не заборави јер се, како је прецизирао, без познавања прошлости и поштовања жртава не може градити ни будућност нити сачувати идентитет.

Продановић је затражио и подршку за изградњу меморијалног храма и спомен-комплекса за погинуле из ове регије у Братунцу и истакао да се врше припреме за рјешавање имовинско-правних односа за изградњу спомен подручја.