latinica  ћирилица
26/04/2024 |  19:13 ⇒ 19:16 | Аутор: СРНА

Вилан: Сребреница није геноцид, треба вјеровати ауторитетима који то знају

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је да се у Сребреници није десио геноцид и да свијет треба да вјерује ауторитетима који то стварно знају, као што су Ефраим Зуроф, Јехуда Бауер или Гедеон Грајф.
Јахел Вилан (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Јахел Вилан (Фото: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Вилан сматра да је кориштење термина геноцид у случају Сребренице погрешно и да даје искривљену слику о догађају.

- Не кажем да је Холокауст једини геноцид, било је још геноцида широм свијета, али када Сребреницу назовете геноцидом, по мом мишљењу, то умањује важност тог термина, који би требало да се користи само за геноциде. И Израел је позван у Хаг због наводног геноцида у Гази. За мене Сребреница не би требало да се назива геноцидом - рекао је Вилан за "Спутњик".

Он је оцијенио да се сједница Генералне скупштине УН и усвајања резолуције о Сребреници не припремају на бази историјских чињеница, као и да се не ради о моралним аспектима, него о политици.

- Све у УН је политика и само политика. Постоје једни стандарди за једну земљу, а други за друге земље. Нажалост, већину времена трпимо од такве формуле по којој функционишу УН. Можда ће Србија трпјети од исте политике УН, али по мом мишљењу, таква питања треба да се рјешавају на моралном и легалном нивоу, а никако да се мијешају са политиком - навео је Вилан.

Према његовим ријечима, када питања попут Сребренице једном уђу у политику, то никако није добро за историјске, па ни за моралне чињенице.

Он је указао на то да се нико не пита шта би резолуција о Сребреници донијела БиХ и региону и како би утицала на стабилност тих држава.

- Нажалост, не мислим да резолуција носи неку позитивну поруку или идеју да та држава треба да остане уједињена - рекао је Вилан, те додао да не разумије како су многе европске државе злочин у Сребреници признале као геноцид.