latinica  ћирилица
27/04/2024 |  12:00 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Девет година од терористичког напада у Зворнику; Епилог - нико није оптужен (ВИДЕО)

Навршило се девет година од терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, када је вехабија Нердин Ибрић убио полицајца Драгана Ђурића и ранио полицајце Стеву Миловановића и Жељка Гајића. На мјесту страдања полицајца Ђурића, испред Полицијске управе Зворник, као и на мјесном гробљу у Каракају, положено је цвијеће и служен помен.
Парастос убијеном полицајцу у Зворнику - Фото: РТРС
Парастос убијеном полицајцу у ЗворникуФото: РТРС

Уз поклич "Алаху екбер" Нердин Ибрић је 27. априла 2015. године упао у Полицијску станицу Зворник у вријеме примопредаје смјене, почео да пуца и том приликом убио Драгана Ђурића и ранио двојицу његових колега. У размјени ватре терориста Ибрић је убијен.

- Данас је дан туге и сјећања. Драган је изгубио живот млад, тужно је и жалосно. Сваки пут када устанем помислим да ли сам добро нешто урадио, апеловао би на све остале да тако ураде - кад устану да се врате корак назад и виде да ли су добро нешто урадили. Ових дана опет имамо усијане главе и апеловао бих на смирење ситуације, како се ником не би десило оно што се десило породици Ђурић - рекао је Анђелко Ђурић, брат убијеног полицајца.

Ни након девет година случај није добио судски епилог и до данас нема оптужених.

- Тужилаштво БиХ је обуставило истрагу након годину и по дана под образложењем да нема довољно доказа. Након осам и по година, тачније прије шест мјесеци смо добили предмете који су изузети са увиђаја, са лица мјеста - каже Александар Васиљевић, начелник ПУ Зворник.

Драган Ђурић био је узоран грађанин Зворника и узоран службеник МУП-а Републике Српске.

- Убиство Драгана Ђурића била је велика трагедија за наш град. Надамо се да се ником никад овако нешто неће догодити. Наша обавеза остаје да чувамно мир и безбједност наших грађана, то је предуслов да друштво даље напредује - рекао је градоначелник Зборника Бојан Ивановић.