latinica  ћирилица
27/04/2024 |  13:36 ⇒ 28/04/2024 | 10:52 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Док озбиљне државе дјелују превентивно, у Сарајеву затварају очи пред терористичком пријетњом

Све жртве тероризма у Републици Српској и БиХ имали су своје породице, које су због наоружаних и мржњом задојених екстремиста остале без својих најмилијих, рекла је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка ЦвијановићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На данашњи дан 2015. године извршен је терористички напад на Полицијску станицу у Зворнику, приликом кога је убијен полицајац Драган Ђурић, а рањене његове колеге Стево Миловановић и Жељко Гајић.

Крајем исте године, 18. новембра, у терористичком нападу у сарајевском насељу Рајловац, убијена су два припадника Оружаних снага БиХ, Недељко Радић из Невесиња и Армин Салкић из Витеза.

- Нажалост, када слушамо срамне изјаве из ФБиХ који говоре како је "терористичка пријетња у БиХ равна нули", дјелује као намјерно заборављају да су се ови напади десили прије мање од једне деценије - истакла је Цвијановић.

Навела је да док све озбиљне државе дјелују превентивно, како би спријечили овакве нападе, у Сарајеву упорно затварају очи пред терористичком пријетњом.

- Неозбиљни званичници, попут Раме Исака, чак поспрдно коментаришу упозорења обавјештајних служби појединих европских земаља која указују на постојање 20 активних терористичких ћелија у БиХ и на Балкану. Док министар Хелез Србима пријети ратом и измишља руске војне кампове у Републици Српској, до тада данима упадљиво ћути на аларматне медијске натписе, поткријепљене фотографијама на којима вехабије вјежбају пуцање на војним полигонима у ФБиХ. Као да се то све не дешава у земљи која је била, пропорционално броју становника, неславни европски рекордер по броју страних бораца који су на страни терористичких група ратовали у Ираку и Сирији - истакла је српски члан Предсједништва.

Нагласила је да све ово указује да БиХ, коју је британски Би Би Си не тако давно назвао "колијевком модерног џихадизма", није извукла никакве поуке из своје блиске прошлости.

- Зато смо дужни да упорно захтијевамо од надлежних безбједносних институција на свим нивоима власти да ураде све како би спријечили да се понове напади попут оних у Зворнику и Рајловцу - закључила је Цвијановић.