latinica  ћирилица
27/04/2024 |  21:11 ⇒ 21:30 | Аутор: Агенције

Благојевић: Цвијановићева требало да тражи ванредну сједницу

Професор уставног права Милан Благојевић сматра да би српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић требало да учествује на сједници Генералне скупштине УН-а на којој би требало да буде разматрана резолуција о Сребреници, као и да је требало да тражи одржавање ванредне сједнице Предсједништва о овом питању.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Он каже да Цвијановићева, као члан Предсједништва БиХ, које назива "колективним шефом државе" има право да учествује на сједници, а да, уколико јој САД не дозвољавају да због санкција дође у Њујорк, има право да се обрати видео путем Генералној скупштини.

Благојевић каже да је симптоматично то што Цвијановићева није захтијевала одржавање ванредне сједнице Предсједништва БиХ на којој би се расправљало и одлучило о томе да ли је Предсједништво БиХ резолуцију о Сребреници и да ли је Предсједништво за то да буде њен спонзор, а не да шеф Мисије БиХ у УН Златко Лагумџија самовољно и неистинито у УН-у приказује да је БиХ наводно за то.

Он каже да је Пословник Предсједништва БиХ у вези с тим веома јасан.

- Он у члану 23 прописује да предсједавајући Предсједништва БиХ мора сазвати ванредну сједницу Предсједништва кад год то затражи било који члан Предсједништва, а члан 24 Пословника прописује да се дневни ред ванредне сједнице прихвата без гласања - наводи Благојевић.

Он даље каже "да је Цвијановићева само предложила да Предсједништво на ванредној сједници гласа о Лагумџијиној резолуцији, не постоји могућност да остала два члана Предсједништва онемогуће гласање о томе".