latinica  ћирилица
28/04/2024 |  13:39 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

У прољећном походу на Романији око 200 учесника

Осми планинарски прољећни поход "Врховима Романије", стазом дугом 17 километара до највишег врха ове планине Великог Лупоглава, окупио је данас око 200 учесника из 30 планинарских друштава из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Словеније.
Осми планинарски прољећни поход "Врховима Романије" - Фото: СРНА
Осми планинарски прољећни поход "Врховима Романије"Фото: СРНА

Вођа пута на овој традиционалној планинарској манифестацији Мирослав Дивчић из соколачког Планинарског друштва "Гласинац" најавио је могућност да најупорнији продуже стазу преко Великог Лупоглава на Велике Стијене.

Он је навео да око 90 одсто добро уређене и маркиране стазе у оба правца води кроз високу шуму преко Видиковца, локалитета Ждријело, Орлове стијене, Гавранке, Литице, Добре воде, до Великог Лупоглава надморске висине 1.652 метра.

Вера Мијатовић, секретар Планинарског друштва "Гласинац" које је организатор похода, рекла је Срни да ово друштво годинама ради на заштити животне средине, промоцији планинарског живота и развоја планинског туризма на Романији и на подручју општине Соколац.

Она је позвала све људе добре воље да дођу на Романију гдје има много садржаја као што су "Виа ферата" и дјечији адреналин парк и најавила да ће од маја у Планинарском дому "Црвене стијене" бити у функцији смјештајни капацитети са око 25 лежаја.

Један од најмлађих учесника данашњег планинарског похода је ученик четвртог разреда основне школе Раде Мијатовић који други пут учествује на овој манифестацији. Он каже да планинарски поход за њега, који је члан џудо клуба, не представља тешкоћу.

Члан Клуба планинара из Зрењанина Мирко Поповић рекао је да је чест посјетилац Романије за коју га вежу далеки коријени и којој се увијек радо враћа као планинар и ловац.

- Прољећни поход на Романију је традиција коју треба одржавати јер представља извор здравља и најбољи начин дружења људи из свих крајева БиХ и Србије - нагласио је Поповић.

Вишегодишњи планинар и добитник низа признања за учешће на походима Новица Короман са Пала рекао је да већ пети пут учествује на прољећном скупу "Врховима Романије", што свједочи о доброј организацији, лијепом дружењу и прелијепим крајолицима кроз које се пролази.

Ибрахим Пилица из Сарајева рекао је Срни да трећи пут учествује на прољећном походу на Романију и позвао све људитеље доброг угођаја да посјете ову планину и упознају њене природне љепоте.

Предсједник Планинарског друштва из Крупња "Покрени се" Душан Жугић нагласио је да током прве двије посјете није добро упознао Романију због лошег времена и смањене видљивости, а данас је захваљујући лијепом времену упознао све чари ове планине.

Организатор манифестације је Планинарско друштво "Гласинац" уз подршку општине Соколац.