latinica  ћирилица
29/04/2024 |  12:39 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Парастос у Доњој Градини 12. маја, меморијална академија дан раније (ФОТО)

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године биће обиљежен 12. маја у Доњој Градини уз присуство званичника Српске и Србије.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја речено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези с организацијом сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору 

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсјећа и чува од заборава. Никада се не смије заборавити 700.000 мучки убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

- Када долазимо у Доњу Градину, ми се сјећамо, ми им одајемо почаст и то је неки наш завјет за будућност. Овом приликом желим да позовем сво наше грађанство да дођу у Доњу Градину, да одају почаст невиним жртвама усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац - каже Тања Тулековић директорка Спомен-подручја Доња Градина.

Његовање сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за вријеме злогласне НДХ, обавеза је свих нас.

Главни задатак јесте преносити истину о тим страхотама будућим генерацијама како се такви злочини више никада и нигдје не би поновили.

Сједница Организационог одбора (фото: РТРС)

- Памтећи сопствену историју заправо, не учимо нашу дјецу да мрзе противнике, или да мрзе било који други народ, већ их само учимо да чувају себе и да његовањем сјећања на страшне злочине који су се десили нашем, али и јеврејском и ромском народу више никад не дозволимо да се понови - рекла је Тања Ђаковић, помоћница министра за културу у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Најављено је присуство званичника Српске и Србије, потомака логораша, ученика основних и средњих школа. За њих ће бити организован историјски час.

- Потенцирамо на то, инсистирамо и молимо све оне који крену организовано из својих градова, да стигну до тог времена, из разлога што ћемо на такав начин омогућити несметан улазак и излазак из меморијалне зоне - рекао је Чедо Шиповац члан Организационог одбора за обиљежавање Дана сјећања на жртве гоноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској (1941-1945).

Дан раније, 11. маја, у Дому културе у Козарској Дубици биће одржана Меморијална академија под називом "Туга која траје цијели живот".