latinica  ћирилица
30/04/2024 |  21:12 ⇒ 23:37 | Аутор: РТРС

Грајф: Добро је што земље имају сумње у резолуцију о Сребреници (ВИДЕО)

Иницијатива за усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација је одложена, јер земље имају сумње, а добро је што сумњају. Ово је ружна, одвратна политичка иницијатива, каже у интервјуу за РТРС Гидеон Грајф, предсједник Независне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду 1992. до 1995. године.
Гидеон Грајф - Фото: РТРС
Гидеон ГрајфФото: РТРС

- Залажемо се за морал. Залажемо се за добру будућност људи. Желимо да људи буду срећни. Свако нормално људско биће жели да живи срећно на овој земљи, а не да учествује у ратовима. Политичари понекад желе супротно, а ово је заиста освета, а ми смо против тога. Наша комисија је морална комисија, а политичари нису увијек морални. У име 10 чланова наше комисије, могу врло јасно да кажем да ова иницијатива неће донијети никакво помирење, мир или слогу у региону. Напротив, изазваће сумње, продубити сукоб и коријене сукоба којих на овим просторима којих је било на десетине или више - истакао је Грајф.

Каже да док је њихов извјештај усмјерен ка миру, складу и дијалогу, резолуција УН наводи, довешће до супротног.

- Резолуција УН се не заснива на чињеницама, на науци, на историјским чињеницама, заснована је на политичким претпоставкама, на политичким амбицијама, на политици. То је у основи лоше ако заиста желите да окупите људе око изградње боље будућности. То је оно што желимо, али ова иницијатива одвешће, бојим се, на другу страну и имати само лоше исходе, а то заиста није оно што је овом региону данас потребно - објашњава Грајф.

Додаје и да је између 1,1 и 1,3 милиона Срба било изложено бруталним убиствима и пријетњама да ће бити убијени од стране непријатељских снага, муслимана, Бошњака и других, од 1992. до 1995. године.

- То је чињеница коју резолуција УН потпуно игнорише. То је чињеница која није укључена у пропаганду коју ми, чланови Комисије, врло често чујемо - навео је Грајф за РТРС.