latinica  ћирилица
04/05/2024 |  15:34 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Велики број малишана на шарању васкршњих јаја у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

Велики број малишана окупио се данас на традиционалном бојењу васкршњих јаја, које је организовано у порти Храма Христа Спаситеља у Бањалуци.
Шарање јаја - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Шарање јајаФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Јаја су традиционално фарбана и у Парку Петар Кочић у склопу "Васкршњег пикник". Најмлађи су и овај пут у оквиру "Мале школе декорисања" имали прилику да декоришу васкршња јаја и покажу своју креативност..

Бојење васкршњих јаја организује град Бањалука већ трећу годину заредом са Колом српских сестара и Хуманитарним удружењем жена "Дуга".

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да овакви догађаји баштине вјеру и традицију, а најмлађе суграђане на овај начин уче правим и истинским вриједностима.

Он је навео да је вјера спасила српски народ кроз највећа искушења и да се данас сви треба да присјете истинских и правих вриједности како да се чува традиција и породица.

Предсједни Кола српских сестара Босиљка Хербез напоменула је да ово удружење његује традицију и обичаје још од давне 1903. године, откако су и основане и да је најбитније да дјеца схвате ко су и шта су. Предсједник Удружења "Дуга" Слободанка Ристић Гашић каже да им је драго да постоји једна оваква традиција гдје истинске вриједности преносе на најмлађе.