latinica  ћирилица
04/05/2024 |  15:38 | Аутор: РТРС

"Музеји за образовање и истраживање" 18. маја у Бањалуци

Музеј савремене умјетности Републике Српске 18. маја обиљежава европску Ноћ музеја 2024. чија овогодишња тема "Музеји за образовање и истраживање" наглашава кључну улогу културних институција у пружању савременог дигиталног образовног искуства. Посјетиоци ће моћи да погледају изложбу "Лицем у лице" једног од најзначајнијих свјетских графичких дизајнера Мирка Илића.
Ноћ Музеја - Фото: Уступљена фотографија
Ноћ МузејаФото: Уступљена фотографија

Програм почиње од 20 часова предавањем дигиталног умјетника и доктора информатике Уроша Крчадинца под називом "Андроиди не сањају ништа".

Предавање представља својеврсну шетњу кроз изабране пројекте генеративне и алгоритамске умјетности на којима је Крчадинац радио посљедњих петнаест година.

Кроз своје предавње осврнуће се на вјештачку интелигенцију помоћу дигиталних алата у савременој умјетности те значај трансдисциплинарне праксе програмирања, анимације и картографског цртежа.

Уколико сте се питали да ли андроиди могу да сањају електричне овце, може ли вјештачка интелигенција да сања било шта, а чини се да андроиди не сањају ништа и да је право питање – сањамо ли ми? – засигурно ћете добити одговоре на овом предавању.

Након предавања од 21.00 час, испред Музеја, биће уприличен наступ "Blast from the past", познатог београдског ДЈ-а Марка Вуковића познатијег као Marquez V који иза себе има вишегодишње искуство у музичкој продукцији и то знање користи за стварање нових арнжмана пјесама са еx-Jу простора.

У његовим сетовима су присутни различити музички жанрови-поп, funk, new wave, дисло, електро и денс.

Од 2019. године има своју радио емисију Funktastichno на чувеном Радију Нула, а од 2020. је њихов официјални представник и амбасадор.

На згради Музеја током вечери биће приказан 3Д видео-мапинг под називом "Временски портал" који прати музички наступ dj Marqueza, а чији аутор је Младен Ђукић и његов тим.