latinica  ћирилица
08/05/2024 |  10:49 ⇒ 14:19 | Аутор: РТРС

Минић и Рогожник потписали меморандум; Важан документ за јачање сарадње са Бјелорусијом (ВИДЕО)

Меморандум о сарадњи у области пољопривреде данас су у Бањалуци потписали министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић и министар индустрије Бјелорусије Александар Рогожник.
Потписан меморандум - Фото: РТРС
Потписан меморандумФото: РТРС

Овај меморандум потписан је на три године, а односи се на подржавање увођења нових технологија у пољопривредној производњи.

Такође овај меморандум односи се на набавку нове пољопривредне механизације, за шта ће Република Српска пољопривредницима пружити подршку у виду субвенције у износу до 60 одсто.

Рагожник је истакао да је потписивање меморандума почетак великог пута ка сарадњи.

- Захвалан сам Додику, потписан меморандум је велики почетак, омогућено је присуство наших производа. Сљедећи корак је намјера да се приступи заједничком пројекту са брендом који се договоримо, техника коју смо потписали биће потпуно обезбијеђена, размазрамо могућност производње у Српској, а то значи стварање радних мјеста, извоз тих производа у друге земље - истакао је Рагожник.

- Данас је потписан важан документ у области пољопривреде. То је почетак, имамо пуно заједничког за сарадњу, имате пријатеље у Бјелорусији, а ми се овдје осјећамо као код куће - додао је амбасадор Бјелорусије у БиХ Владимир Улахович.

Минић је истакао да реализација договора Додика и Лукашенка подразумијевала меморандум.

- На основу меморандума наши произвођачи ће моћи купити тракторе Беларус, гдје ће Влада учествовати 60 одсто, а произвођачи 40 одсто. Пет милиона евра фонд. Договорена је мрежа дистрибуције, сервиса, резервних дијелова. Бјелорусија је партнер који пружа много могућност - поручио је Минић.

У делегацији Бјелорусије су и почасни конзули Бјелорусије у Србији и БиХ Драгољуб Швоња и Недељко Елек, као и представници бјелоруских фирми.