latinica  ћирилица
08/05/2024 |  12:03 | Аутор: СРНА

Штрбац: Србима у Хрватској сада може бити само горе

Србима сада може бити само горе у Хрватској у којој је, јучерашњом одлуком дијела странака мањина, отворен пут за учешће у власти проусташког Домовинског покрета Ивана Пенаве, познатог по разбијању двојезичних табли у Вуковару, изјавио је директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
Саво Штрбац (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Саво Штрбац (фото:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Како ће бити Србима? Обичном народу ни до сада није било добро, а сигурно је да им може бити само горе, никако боље јер је Домовиски покрет проусташки и то је јасно, са свим њиховим знамењима - рекао је Штрбац.

У најмлађој чланици европске "рајске баште", наводи Штрбац, предсједници хрватске државе и владе учествују на комеморативним маршевима које организује Пенава у Вуковару, а на чијем челу су истакнути проусташки амблеми и заставе.

- Њихов званични амблем и поздрав је усташки поклич "За дом спремни!", а на застави коју носе је шаховница Павелићеве НДХ - рекао је Штрбац.

Он је подсјетио да је претходних година регистровано више од 500 напада на Србе и њихову имовину, а да се процјењује да је то само трећина која је медијски регистрована и пријављена полицији.

Према његовим ријечима, Србима се у Хрватској неуморно суди, па се посљедњих неколико година на мјесечном нивоу, под оптужбом за ратни злочин, судило у просјеку више од седамдесеторици Срба, да би и фебруару ове године био постигнут историјски рекорд – чак 130 Срба изведено је на главни претрес под оптужбом за ратни злочин, а само један припадник хрватске ХВО.

- Иако се у толиком броју суди Србима, Пенава и његови урличу по цијели дан све ове године како "српски злочинци шетају слободно по Вуковару" и да они то неће дозволити. Сад, послије свега, питање је колико ће бити нових хапшења, нових процесуирања, што је много, много теже за евентуални повратак или већи подстицај онима који су остали да бјеже што прије из Хрватске - сматра Штрбац.

СВЕ ИМА СВОЈУ ЦИЈЕНУ, ПА И ЈЕДИНСТВО "МАЊИНАЦА"

Након јучерашњег састанка лидера ХДЗ-а Андреја Пленковића са представницима странака мањина, међу којима је био и СДСС Милорада Пуповца, саопштено је да ће такозвани мањинци ипак подржати владу ХДЗ-а и Домовинског покрета, са изузетком СДСС-а који подршку неће дати.

Према Штрпчевим ријечима, ХДЗ не може да формира владу без Домовинског покрета чији су чланови стално истицали да не пристају ни под каквим условима да у саборску већину уђу Пуповчеви Срби.

С друге стране, наводи Штрбац, влада се не може формирати ни без националних мањина које имају осам мјеста у Сабору, од којих Срби имају три.

- И они су, свих осам, били до сада заједно уз саборску већину, уз ХДЗ. И све вријеме су до малоприје изјављивали да ће бити заједно, да их нико не може раставити. Међутим све има своју цијену, па тако и јединство тих "мањинаца" - оцијенио је Штрбац.

ПРЕОСТАЈЕ САМО ПОДЈЕЛА МИНИСТАРСТАВА И ФУНКЦИЈА У БОГАТИМ ДРЖАВНИМ ФИРМАМА

Штрбац указује на то да је сада све јасно и да је преостала само подјела функција, "да ли ће добити ово или оно министарство, или неког директора више или мање".

Он подсјећа да Домовински покрет, којем припада 13 саборских мандата, тражи "20 одсто свега" и четири министарства – културе, пољопривреде, демографије и енергетике.

- Сви извјештаји кажу да је Пленковић спреман да им да три од тражена четири министарства, те да им не да Министарство културе јер му је најближи сарадник све ове године садашњи министар културе Нина Обуљен Коржинек, и да њу неће жртвовати - навео је Штрбац.

Он сматра да ће Пленковић морати, умјесто министарства културе, дати Домовинском покрету неко друго или им то надокнадити у извршној власти на други начин.

- Кроз некаква мјеста директора у јавним предузећима, секретаре у министарствима, функције у богатим државним фирмама. Ово су очито прави трговци у Домовинском покрету, јер има тамо и тајкуна, богаташа, који желе најпрофитабилније државне фирме, гдје се може највише окористити - рекао је Штрбац.

МИНИСТАР ЗА ПИТАЊА БОРАЦА СРБИН ПРЕДРАГ МИШИЋ?

Домовински покрет би могао да затражи мјесто министра за питања бораца, а Штрбац каже да је ових дана у оптицају да ће за ту функцију предложити "њиховог борца Предрага Мишића" који је вуковарски Србин, православац.

Мишић је, како подсјећа Штрбац, познат по томе што је основао неку "Заједницу хрватске православне цркве" коју хоће да региструје као хрватску православну цркву, "исту ону каква је била Павелићева Хрватска православна црква".

- Тај Мишић има брата који је /90-тих година/ био на српској страни. И брат и мајка су му у Србији, али он је највећи усташа и жели да буде већи католик од папе, већи усташа од Пенаве и Павелића. То је судбина тих конвертита који, не само што су конвертити што само по себи подразумијева оно најгоре, него су у суштини несрећни људи - каже Штрбац.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ЗАГРЕБАЧКИМ "СРПСКИМ НОВОСТИМА"?

Штрбац је рекао да се сада поставља питање и шта ће бити са финансирањем новина које издаје СДСС и Српско национално вијеће - загребачким "Српским новостима".

Те новине су, како наводи Штрбац, окупиле много познатих новинара, посебно једну групу из "Ферал трибјуна" који су писали све најгоре о Пенави и "његовим усташама".

- Питање је колико ће то сада опстати и да ли ће Пленковић одржати оно што је обећао Србима, а морао је много тога да им обећа - рекао је Штрбац.