latinica  ћирилица
08/05/2024 |  21:55 ⇒ 09/05/2024 | 08:08 | Аутор: РТРС

Амиџић: БиХ економски неодржива; Сваки Србин би волио да Српска буде самостална (ВИДЕО)

БиХ је економски неодржива земља, рекао је у нашој емисији "Телеринг" Срђан Амиџић, министар финасија и трезора у Савјету министара.
Срђан Амиџић - Фото: РТРС
Срђан АмиџићФото: РТРС

- На рачуну БиХ налази се више од седамсто милиона марака и они су, каже, неуоптребљиви због незаинтересованости друге стране у Федерацији за изградњу инфраструктурних пројеката кључних за оба енитета - додаје он.

Амиџић каже, да је Република Српска у односу на БиХ јединствен економски простор, самостална, одржива и са јасним и прецизним ставовима.

- Српска не може да нестане јер ту постоје људи који желе да живе и са тим се људи из Федерације морају помирити - напомиње Амиџић.

Амиџић је упитао коме је у интересу да се у БиХ коче развнојни пројекти везани за Српску.

- Мене интересује коме у БиХ, постоји економска оправданост или интерес да кочи развојне пројекте који су везани за Републику Српску или с друге стране да кочи развојне пројекте везане за ФБиХ. Ако неко жели бар мрвицу да буде објективан, а ја то јесам, да ће ту "политичку кочницу" много чешће повући колеге из Федерације него ми из Републике Српске. Јер смо ми прихватили реалност БиХ. Ја бих волио да Српска буде самостална и то би саваки Србин волико гдје год живио - истакао је Амиџић.

Амиџић је истакао да министри из Републике Српске у Савјету министара имају јасно дефинисане ставове, док је код колега из ФБиХ присутно мишљење страног фактора.

Када је ријеч о испуњавању обавеза на европском путу БиХ, Амиџић је подсјетио да је постигнут договор са партнерима из ФБиХ до момента док нису обавили пар телефонских позива у којима им је речено да се врате на почетне позиције.