latinica  ћирилица
09/05/2024 |  12:35 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Пројекат модернизације система противградне заштите Српске до краја године

У Републици Српској до краја године требало би да буде завршен пројекат "Успостављање техничко-метеоролошког сервиса и модернизација система противградне заштите Српске", вриједан 25 милиона КМ.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

Захваљујући овом пројекту Република Српска ће имати квалитетан систем противградне заштите.

Планом је предвиђен завршетак аутоматских противградних станица, а у протеклом периоду завршени су Радарски центри за метеоролошки радар за потребе противградне заштите Српске на планинама Борја и Јахорина, истакао је директор Противградне превентиве, Тихомир Дејановић.

- Ријеч је о правим савременим метеоролошким радарима, једним од најсавременијим у свијету. Самим тим што смо монтирали те радаре, пустили их у функцију и што су они окосница нашег рада, ми смо завршили 90 одсто овог пројекта. У току је и изградња аутоматских противградних станица. Од 231 планиране станице, у функцији је 140 станица са комплетном телекомуникационом инфраструктуром - навео је Дејановић.

Сезона одбране од града почела је 15.априла. Током марта ускладиштено је близу двије хиљаде противградних ракета преосталих од прошле сезоне.

- Обезбијеђено је 1,3 милиона марака која су предвиђена за набавку 1.700 нових противградних ракета и 4.000 метеоролошке отопине сребро-јодида за ову годину - рекао је Дејановић.

Осим подручног противградног центра у Новој Тополи, у функцији су и два нова подручна противградна центра у Бијељини и Требињу.