latinica  ћирилица
10/05/2024 |  07:31 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Илић: Доња Градина - највеће стратиште српског народа у Другом свјетском рату (ВИДЕО)

У недјељу, 12.маја у Доњој Градини биће обиљежен Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској. Уз присуство званичника Српске и Србије, очекује се око 15.000 грађана, укључујући и велики број школске дјеце.
Доња Градина (Фото: jusp-donjagradina.org) -
Доња Градина (Фото: jusp-donjagradina.org)

Драгослав Илић, историчар Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица рекао је да је Доња Градина највеће стратиште српског народа у Другом свјетском рату.

- Доња Градина је усташама служила за извршење масовних злочина и покопавање жртава - рекао је Илић.

Истакао је да је постојао читав низ бестијалности над жртвама.

- НДХ је спровела геноцид над Србима, Јеврејма и Ромима - рекао је Илић.

Истакао је да је НДХ извршила геноцид на својој територији.

- Убиства су заиста била огрома и бестијална - рекао је Илић.

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја раније је речено да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези с организацијом сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсјећа и чува од заборава. Никада се не смије заборавити 700.000 мучки убијених Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Његовање сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима за вријеме злогласне НДХ, обавеза је свих нас.

Главни задатак јесте преносити истину о тим страхотама будућим генерацијама како се такви злочини више никада и нигдје не би поновили.

Обиљежавању ће присуствовати званичници Српске и Србије, потомци логораша, ученици основних и средњих школа. За њих ће бити организован историјски час.