latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:41 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Валас преузео дужност команданта НАТО штаба у Сарајеву

Бригадни генерал Метју Валас преузео је данас командну дужност на челу НАТО штаба у Сарајеву од бригадног генерала Памеле Мекгаха.
Метју Валас - Фото: СРНА
Метју ВаласФото: СРНА

Командант Команде здружених снага НАТО-а из Напуља адмирал Стјуарт Манч истакао је да се данас спроводи 18. примопредаја дужности команданта НАТО штаба у Сарајеву, те да то представља израз трајне преданости Алијансе у подршци институцијама БиХ у спровођењу реформе одбрамбеног и безбједносног сектора.

- Више од 20 година НАТО штаб Сарајево сарађује са БиХ и ради на безбједности и институционалним реформама како би били обезбијеђени трајни мир и безбједност у БиХ - рекао је Манч и подсјетио да је Мекгаха била у НАТО Штабу Сарајево дуже од двије године и сарађивала са партнерима у БиХ.

Валас је рекао да је захвалан за прилику да се у БиХ врати након 23 године.

- Спреман сам да служим са овим тимом преданих, искусних, мултинационалних стручњака, који неуморно раде на повећању институционалних капацитета одбране и способности Оружаних снага БиХ да побољшају животе сваког грађанина у БиХ - изјавио је Валас.

Поручио је да ће радити на повећању стручне размјене између НАТО савезника и БиХ.

Мекгаха је рекла да је продубљена веза између БиХ и НАТО земаља са појачаним пакетом подршке за изградњу способности и отпорности кључних институција БиХ.

- Предузели смо конкретне кораке на убрзању уништавања вишкова муниције и помогли да се нагласи императив за повећањем броја жена које раде у свим областима одбране, безбједности и дипломатије - рекла је Мекгаха.

Она је нагласила да је НАТО истрајан у опредијељености трајном миру и безбједности свих грађана БиХ.