latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Вулин: Не изједначавати Јасеновац и Сребреницу

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин истакао је да се геноцид који су усташе извршиле у логору Јасеновац не може изједначити са догађајима у Сребреници јула 1995. године гдје се злочин таквих размјера није догодио, те оцијенио да је гласање о резолуцији о Сребреници у УН одгођено, не зато што предлагачи нису имали већину, већ зато што им није пријала "мала већина".
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Александар Вулин (фото: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Вулин је истакао да подржава иниицијативу предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића за доношење резолуције о геноциду у Јасеновцу, али да сматра да Јасеновац и Сребреница не треба да се изједначавају.

- Јасеновачки геноцид и лажни геноцид у Сребреници није исто. Не могу те двије ствари да се изједначе и да се каже "ето ми смо починили геноцид у Сребреници и ви сте у Јасеновцу". Не, ми нисмо починили геноцид у Сребреници, а у Јасеновцу је геноцид почињен - рекао је Вулин за телевизију Пинк.

Он сматра да ће доћи до отварања Пандорине кутије у цијелом свијету и да ће свака земља да подноси резолуције о геноциду.

- Замислите на афричком континенту чега ће се све сјетити, колико француских, британских, њемачких, италијанских, португалских злочина, колико белгијских злочина... Знате ли какве су ужасе чинили Белгијанци у Конгу? Свијет ће поново да се бави шта је све свијету урађено - рекао је Вулин.

Вулин је оцијенио да је гласање о резолуцији о Сребреници у УН одгођено, не зато што предлагачи нису имали већину, већ зато што им није пријала мала већина.

- Видјели сте како се у УН лако пређе преко српских аргумената, али је предсједник Србије Александар Вучић српске аргументе подигао на јако висок ниво мобилишући државе за које нисмо ни знали да ће подржати Србију. Зато су морали да одгоде гласање о резолуцији о Сребреници - рекао је Вулин.

Он је нагласио да се Србија показала као врло тежак противник - зато што брани принципе и истину.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН једнострано је, без одлуке Предсједништа БиХ, уз спонзорство дијела западних земаља, покренуо иницијативу за усвајање нове резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН. Претходно је прије девет година Русија ставила вето у Савјету безбједности УН на британску резолуцију о Сребреници.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште. Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници, нити на било ком другом мјесту.