latinica  ћирилица
10/05/2024 |  11:53 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Кошарац: Сатлер је сарајевски савезник и промотер протектората у БиХ, а не европски амбасадор

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац истакао је да посљедњи иступи Јохана Сатлера потврђују да он није европски амбасадор, већ типични сарајевски савезник и промотер међународног протектората у БиХ, са којима ова земља никада неће постати чланица ЕУ.
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac) -
Сташа Кошарац (фото: instagram.com/stasa.kosarac)

Коментаришући Сатлерову изјаву да су Републици Српској стопирана два пројекта вриједности 1,2 милијарде КМ и да је за то одговорно руководство Српске и предсједник Милорад Додик, који су, како сматра, одговорни и за ескалацију кризе у БиХ, Кошарац је рекао за Срну да Сатлер, у маниру класичног конвертита и демагога, једну причу прича са званичницима Српске, а сасвим другу у Сарајеву, стављајући се на страну оних који урушавају дејтонску структуру и прижељкују унитарну БиХ.

- Није Сатлеру дуго требло да промијени плочу, па да се његово мишљење о руководству Српске и предсједнику Милораду Додику као људима који су одиграли "важну улогу у покретању процеса ЕУ интеграција" преобрази у "одговорни за ескалацију кризе у БиХ". Шта му тешко због потреба својих савезника из сарајевске чаршије?! - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да Сатлер упорно ћути и игнорише чињеницу да је сваки помак БиХ на путу ка ЕУ остварен захваљујући залагању, подршци и напорима предсједника Додика, институција Српске и њених представника на заједничком нивоу.

- И ок, може Сатлер да жмири колико хоће, али то је ноторна чињеница и истина - истакао је Кошарац.

Умјесто да у БиХ промовише европске вриједности, договор домаћих политичких лидера и аутономне одлуке институција, рекао је Кошарац, Сатлер даје свесрдну подршку нелегитимном Кристијану Шмиту у настојањима да ова земља постане колонија, аплаудирајући самовољним одлукама странаца.

Он је упитао зашто Сатлер ћути када нелегитимни странац ниподаштава институције ове земље и иживљава се над домаћим законодавством и зашто није подигао глас против политичког прогона и судског процеса против легално и легитимно изабраног предсједника Српске Милорада Додика?

- Нама заиста не треба Европа која аминује самовољу колонијалног намјесника Шмита и амбасадора /САД у БиХ Мајкла/ Марфија у разградњи уставног и дејтонског поретка у БиХ. Нама не треба европски амбасадор који свој мандат у БиХ троши нијемо посматрајући како Сарајево блокира развојне пројекте у Српској, попут ХЕ 'Бук Бијела', источне гасне интерконекције, аеродрома у Требињу и слично - поручио је Кошарац.

Он је подсјетио да о томе Сатлер не говори, али се усуђује да манипулативно и неосновано износи салве лажних оптужби на рачун Српске и њеног предсједника.

- Сатлер је једино досљедан у служењу двоструким аршинима ЕУ, снисходљивом односу спрам Шмита и Марфија, те савезништву са политичким Сарајевом, које је у правилу против интереса Српске - оцијенио је Кошарац.