latinica  ћирилица
10/05/2024 |  13:32 ⇒ 13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска војска убила 17 курдских милитаната

Турске снаге су убиле 17 милитаната Курдске радничке партије у сјеверним дијеловима Ирака и Сирије, саопштило је Министарство одбране Турске.
Курди (фото: EPA/STR - илустрација) -
Курди (фото: EPA/STR - илустрација)

Министарство је навело да су турске снаге елиминисале 10 побуњеника ПКК у регијама Гара и Харкук у Ираку, гдје турска војска често изводи прекограничне нападе.

Додаје се да је још седам милитаната убијено у два региона сјеверне Сирије.

ПКК се бори против турских снага од 1984. године, а у Турској, као и САД и ЕУ, проглашена је за терористичку организацију. Турски прекогранични напади на сјеверни Ирак годинама су извор тензија између двије земље.

Анкара је од Багдада затражила повећану сарадњу у борби против ПКК, а курдска партија је у марту забрањена у Ираку.

Недавно је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган разговарао са званичницима у Багдаду и Ербилу, главном граду ирачког Курдистана, о присуству ПКК у тој регији. Ердоган је након тог састанка саопштио да Ирак такође сматра да је неопходно да се елиминишу снаге ПККу тој земљи.

Ердоган и његова влада су неколико пута истицали да Анкара ради на побољшљању односа са владом сиријског предсједника Башара Ал-Асада, након година непријатељства.

Нагласили су, међутим, да ће упркос томе извршити офанзиву на сјеверну Сирију како би од границе двије земље били удаљени милитанти Народне одбрамбене једнице, коју Турска сматра огранком ПКК-а.