latinica  ћирилица
10/05/2024 |  16:54 | Аутор: Агенције

Представник Србије у Уједињеним нацијама послао писмо о резолуцији о Сребреници

Отправник послова, у име сталне мисије Србије при Уједињеним нацијама, Саша Март, писао је предсједнику Генералне Скупштине УН-а и свим мисијама држава у УН-у поводом усвајања резолуције о Сребреници.
Савјет безбједности Уједињених нација  (Фото:EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Савјет безбједности Уједињених нација (Фото:EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Навео је како се жели још једном осврнути на читав процес покретања и реализације ове иницијативе која се, како је рекао, односи на осјетљиво питање рата у БиХ, те захтијева, према његовим ријечима, консултације на свим нивоима власти у земљи.

С тим у вези, у писму истиче како чланице УН-а жели обавијестити о неколико ставки. Прва од њих је да није било консултација о тексту резолуције на нивоу БиХ.

- Не постоји одлука Предсједништва БиХ о овом питању, како је то предвиђено Уставом БиХ. Није било консултација ни у региону, што је забрињавајуће, посебно ако се има у виду да се процес суочавања с тешким насљеђем рата у БиХ, усмјерен на помирење и изградњу повјерења, тиче првенствемо регије. О тексту нацрта резолуције преговарано је унутар језгре групе држава у тајности, док процес преговора са ширим чланством у УН-у није био израз искрене намјере спонзора да преговарају о тексту, већ је био наметнут реакцијама држава. С тим у вези, да подсјетим да је, на представљању нацрта резолуције 17. априла, главни покровитељ првобитно најавио да неће бити консултација о тексту. О поднесеним приједлозима се одлучивало искључиво унутар језгре групе, која је предложила резолуцију и нису образложени разлози на основу којих су неки ставови брисани, неки амандмани прихваћени, а неки одбачени, што је контрадикторно, инклузивности и транспарентности на коју су се спонзори реферисали - истакао је Март.

Навео је како никада нису добили одговор на питање зашто Србија није позвана у основну групу.

- У име своје Владе морам да истакнем да је Република Србија, откако је први пут сазнала за план достављања поменутог приједлога резолуције, тек у априлу ове године настојала да представи коспонзорима и државама чланицама све разлоге због којих овако предложен нацрт резолуције изазива тензије у региону и подјеле међу чланицама УН-а. Позивали смо на повлачење нацрта и враћање цијелог процеса на почетак како би се постигао консензус о нацрту резолуције у Босни и Херцеговини, као и договор у региону - стоји у његовом писму.

У писму тврди да реченице "Србија је више пута и изричито позивана на ангажовање" и да би "било какви приједлози Србије за измјену текста Нацрта резолуције били схваћени врло озбиљно" су погрешне и "потпуно занемарују чињеницу да смо у више наврата током консултација врло јасно и писмено објашњавали да Република Србија није у позицији да коментарише суштину предложеног текста, који није власништво државе на коју се односи.


- Са жаљењем морам да кажем да су се државе чланице УН-а на овај начин довеле у ситуацију у којој су се довеле. Они ће заузети став о питању обиљежавања сјећања на жртве трагичног рата, питању које захтијева консензус - подсјетио је Март. 

Према његовим ријечима, иницијатива очигледно има политички циљ с обзиром на тренутак када је њено усвајање предложено.

- Нажалост, морам напоменути да је ово иницијатива са несумњивим политичким циљевима јер је за њено усвајање одабран овај врло турбулентан тренутак у којем се свијет налази. Коначно, и што је најважније, овако проведена иницијатива и без договора у БиХ и региону не само да неће учврстити мир и залијечити ране из прошлости. али ће додатно продубити јаз између народа и угрозити процес помирења. Желим вјеровати да ће државе чланице узети у обзир све горе наведене аргументе и да ће се супротставити таквој иницијативи која је усмјерена на подјелу, а не на уједињење - стоји на крају писма.