latinica  ћирилица
12/05/2024 |  08:53 ⇒ 09:39 | Аутор: СРНА

Додик: Да није петљања западних земаља Балкан би био безбједан

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би Балкан да није петљања западних земаља био безбједан, али да упркос свему сматра да неће успјети дестабилизовати регион.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Додик је истакао да Српска има изражену политичку вољу да очува стабилност и мир, а да глобални процеси убрзано воде до мултиполарног свијета у којем Српска треба да има мјесто.

- Садашња одбрана наших позиција јесте прављење позиције за то мјесто. Ми јесмо мали али географски изузетно важни. И ми сада треба да се водимо својим интересима - рекао је Додик за "Политику".

На питање да ли мисли да је безбједност Балкана угрожена, о чему не прича само Бошњачко национално вијеће већ и Олаф Шолц, Додик је упитао шта њемачки канцелар има с безбједношћу Балкана, наводећи да је то ствар балканских народа.

- Да није њихових петљања, било би безбједно. Шолцова влада је добила сотитну милијарди евра за војску. Да видимо хоће ли је послати у Украјниу ако су тако силни. Можда им Балкан треба као мјесто да се вјежбају. Но, ствари нису као прије и нисам сигуран да ће успјети дестабилизовати Балан -навео је Додик.

Нагласио је да ће Српска имати памети да очува мир, наводећи да мора да гарантује неприкосновену безбједност за Бошњаке у Српској што, истиче, мисли веома озбиљно.

- А прича о перспективама и односима Српске и ФБиХ су нешто сасвим друго. С овима у Сарајеву нисам спреман да правим БиХ, јер је та земља неодржива. Странци им сервирају причу и наговарају их да нас замајавају док не виде да ли ће да нас нападну, што им не бих савјетовао - закључио је Додик.